Вучић Борелу: Приштина је `платформом` означила крај дијалога

ОЧЕКУЈЕ СЕ ОТВАРАЊЕ АВИОНСКИХ ЛИНИЈА ИЗ БЕОГРАДА ЗА МАДРИД И БАРСЕЛОНУ

* Шеф шпанске дипломатије Жозеп БОРЕЛ: Шпанија је против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али подржава тражење компромисног решења у оквиру дијалога Београда и Приштине

_________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је у разговору са министром спољних послова Шпаније Жозепом Борелом истакао да је Приштина, доношењем платформе показала да је против дијалога и тиме означила његов крај, као и да се не зна шта ће бити њени следећи потези, али да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону.

           Министар Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија противна принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

           Вучић је шефу шпанске дипломатије рекао да се Србија понаша одговорно, јер је испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и у исто вријеме разумно и уздржано, јер није реципрочним мерама одговорила на таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

           Председник је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци у заштити виталних државних и националних интереса Србије.

           Он је, у исто вријеме, потврдио да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Шпаније и да Шпанија може увек да рачуна на подршку Србије.

           Вучић је изразио и задовољство због одличних билатералних односа двеју земаља, заснованих на међусобном разумевању, а који се потврђују путем редовног политичког дијалога и других видова сарадње.

           Председник Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама Србије, а министар Борел истакао да се тиме одаје признање успешним реформама, које је Србија спровела на путу ка Европској унији.

           Двојица саговорника су констатовали да у економској сарадњи нису искоришћење све могућности, изразивши наду да ће контакти између српских и шпанских компанија бити интензивнији, посебно по успостављању директних авио-линија из Београда ка Мадриду и Барселони.

           Председник Вучић је замолио министра Борела да пренесе позив шпанском краљу Фелипеу да посети Србију.

           (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари