Вучић: Американци имају право да желе да је Србија лоша или добра, а на Србији је да штити своје интересе

„УКАЗАЋУ ДА ИМАМО СА САД ЧЕТИРИ ПУТА ВИШЕ ВОЈНИХ ВЕЖБИ ГОДИШЊЕ НЕГО СА РУСИЈОМ”  

  • „Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану”
  • „Сваки пут када неко од представника (наше) земље долази - изврши се артиљеријска паљба, како би се показало са којим потешкоћама ће се суочити гост и како ће морати на тешка питања да одговара... Чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајали и покушали да утичемо на његов став јер је веома важан, рекао да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом”
  • Србија има јасну политику војне неутралности. Желимо добру сарадњу са Американцима, Русима и НАТО и било којим другима, али без улажења у било које савезе. Такву је политику изгласала Скупштина Србије, прихватила је влада, па је као председник, у складу са Уставом, имам обавезу да такву политику проводим и представаљам у свету... Не стидим се и не плашим резултата такве политике
  • „Желим да сви верују у искреност Србије када о томе говорим, а да ли ћемо да се наоружавамо на овај или онај начин, дозволите - суверено је питање Србије коме ће, где, шта и када да плати”
  • Поводом писма америчког конгресмена и албанског лобисте Елиота Енгела шефици европске дипломатије Федерики Могерини, у којем јој пише да Србија није спремна за чланство у ЕУ, Вучић је рекао: „Свако има право да каже где кога жели. Да ли нас желе у Европи? Ја сам мислио да се о томе пита ЕУ”
  • "Ужасно ми је жао што је дошло до изјаве америчког министра одбране, Џејмса Матиса, да је акција Олуја била величанствен подухват. Нећемо никада пристати на то да су убијање и прогон српских цивила неко величанствено дело. У акцији 'Олуја' је убијено више од 2.000 обичних људи, старих и деце

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да у Вашингтону очекује важне разговоре за Србију, да ће теме свакако бити српско-руски односи, случај браће Битићи, као и паљење Амбасаде САД у Београду, те да ће покушати да добије подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану.

          Вучић је, у изјави медијима, рекао да данас има састанак са шефом Националне гарде САД, као и Гарде Охаја, са којима ће разговарати о свим нашим заједничким активностима, војној неутралности, ставовима Србије, сарадње између српских и америчких оружаних снага, о учешћу Србије у међународним мисијама под заставом УН, о томе како и на који начин можемо да допринесемо наставку борбе против тероризма.

          Он је подсетио да је Србија и до сада помагала и у муницији, али и у одређеним количинама оружја и оруђа.

          „Верујем да то можемо да урадимо и убудуће. То је важан услов за припрему свега онога сто долази вечерас на сусрету са Дејвидом Петреусом и сутра на састанацима са америчком пословном заједницом, која већ обавља посао у Србији и оних који планирају тек да дођу, те и састанака са бројним конгресменима, али и најважнији је свакако са потпредседником Мајком Пенсом”, указао је Вучић.

          Пренео је да је у САД тренутно велика бура око промене закона о социјалној заштити „Обамакеру”, тако да смо у извесном запећку, али је за Србију веома важно што има прилику да представи своју политику.

          Према његовим речима кључне теме су регионална политика, регионални односи, билатерални односи Србије и САД.

          „Из најава видим да ће их занимати однос Београда према Приштини, и однос према Русији. Ми ћемо говорити о нашим ставовима и покушати да добијемо подршку за политику озбиљности, одговорности и решавања проблема на Западном Балкану”, подвукао је он.

          Констатовао је да и овај пут, као и сваки пут када неко од представника земаља долази изврши се артиљеријска паљба, како би се показало са којим потешкоћама ће се суочити гост и како ће морати на тешка питања да одговара.

          Вучић поводом „умрлице”: Жив сам и довољно здрав

 

          На Твитеру је објављена наводна „умрлица” председника Србије Александра Вучића, али је у међувремену уклоњена са налога на којем је била постављена.
 

          Вучић је на то реаговао речима да је не само жив и здрав, већ и добре воље, пред састанак са шефом Националне гарде и додао да је велика част и за Србију и за њега лично што ће га амерички званичник примити у својој кући, у знак посебног поштовања.          

          „Чули смо из штампе овде, чак је и један конгресмен Елиот Енгел, истакнути албански лобиста, али и човек са којим смо се више пута састајали и покушали да утичемо на његов став јер је веома важан, рекао да Србија треба да буде избачена из Партнерства за мир због блиске сарадње са Русијом”, указао је Вучић.

          Подвукао је да се у ставу Србије ништа није променило и да се то најбоље види по броју војних вежби и активности.

          „Говорићу о тачном броју вежби. Четири пута више у 2017. имамо вежбе и активности са америчким снагама него са руским. Питам се шта ли су читали поједини конгресмени или је то питање „ајде да неког нападнемо, да извршимо додатни притисак”. Нема ту увек довољно везе са реалношћу”, сматра Вучић.

          Председник Србије је истакао да је Србија војно неутрална и да ће он тај став потврдити.

          „Није питање тежине притиска с којим неко мора да се носи, већ да ли постоји чврста или јасна политика. Србија има јасну политику војне неутралности, немамо апсирације да улазимо у било који војни савез. Желимо добру сарадњу са Американцима, Русима и НАТО и било којим другима, али без улажења у било које савезе. Такву је политику изгласала Скупштина Србије, прихватила влада и као председник у складу са Уставом моја је обавеза да такву политику проводим и представаљам у свету”, објаснио је он додајући да се не стиди и не плаши резултата такве политике.

          „Желим да сви верују у искреност Србије када о томе говорим, а да ли ћемо да се наоружавамо на овај или онај начин, дозволите то је суверено питање Србије, коме ће, где, шта и када да плати. Купили смо два руска хеликоптера МИ17, али одмах после тога 9 Ербасових немачко-француских хеликоптера. То је наша воља, наш новац је у питању и наше је да урадимо што је најбоље за земљу”, нагласио је Вучић.

          Када је реч о случају Битићи, рекао је да је то тежак и ужасан злочин који се догодио.

          „Одговорни не само треба да се стиде јер су нанели велику срамоту Србији, јер се о Србији причало на лош начин у целом свету због једног ужасног злочина. Ја као и сваки други нормалан грађанин Србије желим да се тај злочин испита и истражи. Али исто тако нисам у стању и не смем да дозволим увреде са било које стране, макар долазиле од њихових адвоката на рачун институција Србије, на рачун руководства Србије. Имали су 12 година са онима који су их слепо слушали па тобож нису ништа урадили ни по том питању, а ни Амбасаде. Сада се у својим изјавама иживљавају над институцијама Србије. То нећу да дозволим, а са ауторитетом који имам могу да тврдим да нико у Србији неће под тепих да ставља било шта око случаја Битићи већ је наша обавеза да то решимо. То ће бити добро за Србију и показаћемо разлику између нас и многих других”, рекао је он.

          Када је реч о паљењу амбасаде САД у Београду Вучић је казао да ствари иду у смеру ефикасног решавања судског поступка, те да ту проблеме не види.

          Нема шта да буде похваљено у акцији „Олуја”

          Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је ужасно жао што је дошло до изјаве америчког министра одбране да је акција Олуја била величанствен подухват.

          „Нећемо никада пристати на то да су убијање и прогон српских цивила неко величанствено дело” изјавио је Вучић новинарима, у Вашингтону реагујући на изјаву америчког министра одбране Џејмса Матиса, коју је јавности пренео хрватски министар одбране Дамир Крстичевић.

          „Ужасно ми је жао што је до такве изјаве дошло, јер сматрам да нема шта да буде похваљено у акцији 'Олуја', пошто је у њој убијено више од 2.000 обичних људи, старих и деце рекао је Вучић.

          Како је навео, ракетиране су колоне избеглица код Босанског Петровца, чак не на територији тадашње Хрватске или Републике српске Крајине.

          „Да не говорим да сумњам да било ко може да каже да су Вариводе случај којим може било ко да се поноси. Нису знали од толике моћи шта ће па су убијали, пошто су убили старце, мушкарце и жене, краве, свиње, и све друго да ништа живо не остане. Пошто су ваљда и краве и свиње сматрали Србима, ма како то некоме сумануто звучало”, казао је председник Србије новинарима.

          Он је подвукао да је став Републике Србије остао да је то за нас један од најтужнијих дана у српској историји.

          „Ако се неко хвали резултатом да је протерао 250.000 људи са свог огњишта, неколико хиљада побио, ту нешто није у реду. На сваком месту ћу о томе да говорим, и ничега се не стидим”, нагласио је Вучић.

          Председник Србије је поручио да би било добро да они који нам неретко говоре о томе да више причамо о будућности, а мање о прошлости, више размишљају о будућности а мање говоре о прошлости.

          „Србија и овде и на сваком другом месту говориће о будућности, али нећу дозволити ни на једном месту у свету да суза Србина и Спркиње Крајишника буде погажена само зато што припада српском роду, и да не вреди ништа за разлику од суза свих других”, нагласио је он.

          Рекао је да Србија не жели никакве сукобе ни са ким и изразио уверење да ћемо градити све боље односе са Хрватском.

          Пита се ЕУ, а не Енгел..

          Председник Србије Александар Вучић реаговао је данас у Вашингтону на писмо америчког конгресмена и албанског лобисте Елиота Енгела шефици европске дипломатије Федерики Могерини, у којем јој конгресмен пише да Србија није спремна за чланство у ЕУ.

          „Свако има право да каже где кога жели. Да ли нас желе у Европи? Ја сам мислио да се о томе пита ЕУ”, рекао је Вучић новинарима.

          Подсетио је да је Енгел конгресмен из Њујорка, најистакнутији албански лобиста, којег увек користе и слушају, али да на Србију притисак врше и други. . .

          Он је рекао да Американци имају право да желе да је Србија лоша или добра, а да је посао Србије да штити своје интересе.

          „Ми са САД желимо најбоље односе, желимо да их градимо на озбиљан и одговоран начин у којима се зна да су они велика сила, а ми бројчано и територијално мала држава, али желимо да будемо поштовани, да градимо такве односе”, рекао је Вучић.

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари