Софија: Уговор за изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта од Новог Сада до Суботице

БИЋЕ ИЗГРАЂЕНО 108 КИЛОМЕТАРА, РАДОВИ ПОЧИЊУ 2019. И КОШТАЋЕ 943 МИЛИОНА ЕВРА

* Потписан и Меморандум о разумевању Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства пољопривреде и руралних послова Кине о заједничкој подршци изградњи Индустријског парка за воће и поврће

         МИНИСТАРКА грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је данас у Софији комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије, од Новог Сада до Суботице, вредан 943 милиона евра.

         Учествујући на Седмом самиту шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у главном граду Бугарске, она је оценила да је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта "најважнији и највреднији инфраструктурни пројекат тренутно у Србији и региону".

         "Овај пројекат важан је не само за Србију, него и за повезивање са регионом и ЕУ, као и за повезивање средње Европе са луком Пиреј, у оквиру кинеске иницијативе 'Један појас, један пут'. Модернизација пруге на железничком Коридору 10 омогућиће повећање теретног саобраћаја на железници, односно да Србија буде заиста транзитна земља кад је реч о железничком саобраћају", казала је Зорана Михајловић а пренело Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

         Наводећи да руске и кинеске компаније већ изводе радове на 75 километара пруге од Београда до Новог Сада, министарка је казала да ће на основу данас потписаног уговора, бити изграђено преосталих 108 километара пруге, при чему би радови на тој деоници могли да почну у 2019. години.

         "Преговарали смо скоро годину дана са кинеском страном о закључењу овог уговора и постигли смо најповољније услове за Србију. Србија се и на овом самиту потврдила као најважнији партнер Кине кад је реч о инфраструктурним пројектима, и верујем да ће овај пројекат бити пример за друге кинеске пројекте у региону", казала је Зорана Михајловић.

         Радове на модернизацији и реконструкцији пруге Нови Сад-Суботица изводиће конзорцијум кинеских компанија "Чајна рејлвеј интернешенел" (China Railway International) и "Чајна комјуникејшн констракшн компани" (China Communications Construction Company), који изводи радове и на деоници Београд-Стара Пазова.

         Зорана Михајловић је данас у Софији у име Владе Србије потписала и Меморандум о разумевању Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства пољопривреде и руралних послова Кине о заједничкој подршци изградњи Индустријског парка за воће и поврће.

Бета

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари