Танјуг: Вучић ће током септембра о КиМ разговарати са Путином, Сијем и Трампом

У ИСТОМ МЕСЕЦУ У БЕОГРАД СТИЖУ И ВАЖАН ТРАМПОВ САРАДНИК И ПОТПРЕДСЕДНИК ИНДИЈЕ ВЕНКАЈ НАИДУ    

* Са председником Руске Федерације вероватно ће се срести у Москви или Владивостоку

* У Њујорку ће боравити од 24. до 28. септембра и говорити на седници Генералне скупштине УН, а пре тога ће наступити на тзв. „летњем Давосу” у Тјенђину и разговарати са кинеским лидером

* У првој половини септембра у Београддолази један од људи од највећег поверења Доналда Трампа. То ће бити прва посета тог ранга откако је он у Белој кући. Реч је о званичнику који покрива један од економских ресора, али ће то бити прилика и за представљање предлога за елементе могућег компромисног решења за Косово и Метохију

* Председник Србије - обраћајући се телефонском везом Србима окупљеним на састанку у Косовској Митровици – данас рекао:  „Ниједну одлуку без вас нећемо донети, ниједну одлуку, а ја долазим на Косову и Метохију у септембру, јер желим да разговарам са свима вама и да вам кажем шта ће бити ново у разговорима око будућности КиМ, да заједнички планирамо, да заједнички градимо и заједнички живимо”

* „Што се решења тиче - - нагласио је - далеко смо ми од било каквог решења, али ћемо наставити да се боримо и зато вас молим за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за Косово и Метохију и знате ко је са вама”

____________________________________________________________________________________

         У ТОКУ су договори за нови сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације, вероватно у Москви или Владивостоку, ексклузивно сазнаје Танјуг.

         То би био четрнаести састанак Вучића и Путина.

         Последњи пут су се састали у Москви, када је, на позив председника Русије, председник Вучић био почасни гост на паради поводом Дана победе 9. маја.

         Путин је један од лидера четири светске силе са којима ће председник Србије имати сусрет наредног месеца, а у „моћној” четворци, политичкој, економској или војној, су и шефови држава САД, Кине и Индије.

         У Београд, наиме, у првој половини септембра долази високи званичник Сједињених Америчких Држава, тачније - један од људи од највећег поверења председника Доналда Трампа.

         То ће бити прва посета тог ранга откако је Доналд Трамп у Белој кући.

         Реч је о званичнику који покрива један од економских ресора америчке администрације, а његова посета тумачи се, пре свега, као знак појачаног интересовања за економску сарадњу.

         Међутим, како је реч о блиском сараднику председника Трампа, биће то прилика и за разговор о политичким питањима, важним за Србију, посебно за представљање наших предлога за елементе могућег компромисног решења за Косово и Метохију.

         „Веома је важно да до председника Трампа дођу ти предлози, с обзиром на наговештаје из Вашингтона о спремности тамошње администрације да размотри различита креативна решења”, сазнаје Танјуг у дипломатским круговима.

         Са самим Трампом председник Вучић ће се сусрести у Њујорку, током заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

         Председник Вучић ће у Њујорку боравити од 24. до 28. септембра, говорити на седници Генералне скупштине УН и, као и раније, представљати Србију и заступати најважније државне и националне интересе на том најважнијем мултилатералном скупу светске политике.

         То је увек прилика за бројне билатералне сусрете, јер ће у Њујорку од 25. септембра бити председници или премијери, као и министри спољних послова држава чланица светске организације.

         Пре пута у Њујорк, председник ће боравити у Кини, на тзв. „летњем Давосу” у Тјенђину, односно скупу који Светски економски форум организује у сарадњи са кинеском државом.

         Председник Кине Си Ђинпинг је позвао српског председника да учествује на том Форуму и у писму истакао да жели да одржава блиску комуникацију са њим.

         Том приликом ће се двојица шефова држава састати и размотрити даљу сарадњу

         „Треба ли уопште истицати значај Кине у светској политици и економији?”, кажу за Танјуг поводом тог састанка у председниковом Кабинету и додају да ће то бити прилика и да се договори термин посете председника Сија Србији, пошто је прихватио позив за поновну посету.

         Коначно, у септембру у посету Србији долази важан гост из Индије, потпредседник Венкају Наидуу, који стиже у пратњи великог броја индијских пословних људи.

         Посета је резултат претходног Вучићевог боравка у Индији, тада још у својству премијера, што је била прва посета тог ранга после скоро три деценије.

         „То је у складу са постулатима председникове спољне политике да одржавамо најбоље односе са традиционалним партнерима, али и да јачамо сарадњу са старим пријатељима, какав је и Индија”, коментаришу ову посету сарадници председника Вучића.

         Очекује се, додају, да ће дипломатски „интензиван” септембар Србији донети значајне резултате кроз напредак политичких односа и промоцију економске сарадње са најважнијим партнерима у свету, као и у очувању мира и стабилности у региону.

         (Танјуг)

         Вучић: Долазим на КиМ у септембру

              да разговарамо о будућности

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је данас Србима са Косова и Метохије да ће у септембру доћи у јужну покрајину да с њима разговара у будућности КиМ и додао да ниједна одлука неће бити донета без њих.

         „Ниједну одлуку без вас нећемо донети, ниједну одлуку, а ја долазим на Косову и Метохију у септембру, јер желим да разговарам са свима вама и да вам кажем шта ће бити ново у разговорима око будућности КиМ, да заједнички планирамо, да заједнички градимо и заједнички живимо”, казао је Вучић обраћајући се телефонском везом Србима окупљеним на састанку у Косовској Митровици.

         Вучић је поручио Србима са КиМ да је Србија са њима, уз њих и да ће увек бити ту.

         „Хвала вам у овим тешким временима, у временима у којима смо притиснути са различитих страна, како споља и од Албанаца, тако и од грађана наше националности, хвала вам јер ви добро знате шта је то што представља пут у будућност за наш народ”, рекао је председник Србије.

         Најавио је да ће Србија ове и следеће године кренути у израду већих инфраструктурних пројеката на КиМ, како јужно, тако и северно од Ибра, да ће се радити водоводи, канализације, да ће се улагати новца више него икада.

         „Зато што хоћемо да покажемо да смо уз свој народ били, да уз свој народ остајемо и да ћемо уз свој народ увек да будемо”, истакао је Вучић.

         Поручио је да су они који власт у Србији и Српску листу оптужују да су лоши, показали ко су „они који не желе да Срби имају ишта на КиМ, ко су они који не желе да Срби у добром делу живе као слободни људи и ко су они који су против присуства Србије на КиМ”.

         Обећао да ће се градити вртић у Штрпцима и не само то, већ све што је потребно, до водовода у Зубином потоку, до свега што треба да се уради у Лепосавићу, Звечану и за Косовску Митровицу, Грачаницу.

         „Што се решења тиче - далеко смо ми од било каквог решења, али ћемо наставити да се боримо и зато вас молим за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за Косово и Метохију и знате ко је са вама”, закључио је Вучић.

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари