Тадић: Знам да вас занима ко ће бити премијер, али...

СПС још лојална договору са ДС, али о коалицији треба да одлуче шире Председништво и Главни одбор ДС

* Ивица Дачић потврдио да за СПС није питање коме ће се она "дати" приликом састављања Владе Србије, већ да би на то требало да одговоре Демократска странка и Српска напредна странка, јер се СПС "договорио"

          ПРЕДСЕДНИШТВО Демократске странке закључило је да настави преговоре са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС око стратешких опредељења Владе Србије и политичке платформе око које ће она бити формирана.

          Председник Демократске странке Борис Тадић изјавио је после седнице Председништва да ће се разговори са коалиционим партнерима о формирању Владе водити о програму, стратешким циљевима и начелима на којима треба да функционише будућа влада.

          Начела функционисања будуће владе треба да буду изградња што праведнијег друштва, приближавање владе грађанима и решавање проблема грађана на најефикаснији начин. Влада треба да функционише и даље као систем који се бори против корупције и криминала, истакао је Тадић.

          Борис Tадић је навео да је неопходно да нова влада настави проевропски пут, још снажније уђе у процес реформи и да њен најважнији циљ треба да буде датум почетка преговора о чланству у ЕУ.

          Персонална решења нису разматрана и о њима ће одлуку у наредном периоду донети надлежни органи Демократске странке: Председништво и Главни одбор.

          "Знам да вас занима ко ће бити премијер, али прво ћемо разговарати о програму нове владе, а онда о персоналним решењима", рекао је Тадић новинарима након трочасовне седнице ужег Председништва ДС-а.

          Тадић је навео да одлуку ужег Председништва странке о наставку преговара са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС треба да потврде и чланови ширег Председништва и Главног одбора.

          На седници су били заменик председника странке Драган Ђилас, потпредседници Душан Петровић, Бојан Пајтић и Драган Шутановац и председник Политичког савета ДС-а Драгољуб Мићуновић.

          Седници су присуствовали и Тадићев саветник Небојша Крстић и Председник ИО ДС-а Марко Ђуричић.

          Потпредседница СПС Славица Ђукић Дејановић изјавила је да та партија од СНС и Демократске странке очекује `кораке који се односе на формирање владе на које ће СПС реаговати`.

          "Ниједан став нисмо променили, нити коалиција око СПС уцењује грађане око формирања владе, нити они који су добили већи проценат гласова од СПС. Сви договори које смо имали између два круга председничких избора (са ДС) остају", рекла је Ђукић Дејановић новинарима после састанка са представницима Социјалстичке партије Француске у седишту СПС.

          Она је рекла да на Главном одбору СПС, заказаном у недељу, неће бити "ништа спектакуларно, ништа конкретно и ништа персонално", него ће бити сумирање резултата избора и атмосфере после избора.

          "По јачини смо трећи, по резултатима избора, од СНС и ДС очекујемо кораке на које ћемо реаговати", казала Ђукић Дејановић.

          И лидер СПС Ивица Дачић потврдио је да за ту странку није питање коме ће се она "дати" приликом састављања Владе Србије, већ да би на то требало да одговоре Демократска странка и Српска напредна странка, јер се СПС "договорио".

          "То није ни била тема, то није питање за мене, то је питање за Бориса (Тадића) и за Тому (Томислава Николића), с ким ће они, јер, што се нас тиче, ми смо се договорили", одговорио је Дачић на питање новинара да ли је СПС на седници Председништва странке одлучио `коме ће се дати`.

          Пре седнице Председништва, Дачић је рекао је да у СПС нема дилеме о томе какву владу желе и апеловао на ДС да убрза процес разговора о новој влади.

          "За нас нема никаквих дилема. Ми смо се определили какву владу желимо и о томе смо само разговарали са Демократском странком", рекао је Дачић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари