ТАДИЋ: Влада да одмах после избора предузме најважније и најтеже мере

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ДС ЖЕЛИ ИЗБОРЕ КОЈИ БИ БИЛИ

„ПОТВРДА ЈЕДИНСТВЕНОСТИ И СЛОГЕ У ПОГЛЕДУ СТРАТЕШКИХ ЦИЉЕВА“

  • Међу стратешке циљеве Тадић уврстио и одбрану „легитимних права Србије на Косову и Метохији, као и свуда где су она угрожена“
  • Током посете Кучеву изјаснио се за формирање Развојне банке чије камате би морале да буду „издрживе, односно некомерцијалне“

        ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић изјавио је да предстојећи избори, упркос политичким разликама учесника, треба да буду потврда јединствености и слоге у погледу стратешких циљева и да одмах по њиховом завршетку треба формирати владу.

        Та влада, рекао је Тадић, требало би одмах да предузме најважније и најтеже мере, које ће омогућити бољи живот грађанима, а пре свега мере за смањење дефицита и нивоа задужености.

         „Само тако ће Србија моћи снажно да крене напред након што свет, како најављују економисти, изађе из кризе током 2013. године“, рекао је председник Србије новинарима у Кучеву, где је, у селу Сена, обишао породично предузеће за производњу алуминијумске и ПВЦ столарије.

         „Ови избори треба да буду, упркос политичким разликама, потврда јединствености Србије и слоге око стратешких циљева - уласка земље у ЕУ која значи бољи живот за грађане, али и поштовања сваког националног права и идентитета, као и легитимних права Србије на Косову и Метохији, као и свуда где су она угрожена“, рекао је Тадић.

        Председник Србије Борис Тадић је додао да су управо то „црвене линије“ око којих сви треба да се сложе и о којима руководство Србије говори међународној заједници.

       Тадић је такође рекао да је веома важно да избори буду „без тешких речи и сукоба“, односно да колико год могу буду коректни и фер, што, како је навео, није увек у прошлости био случај.

          „Данас имамо бољу атмосферу у Србији. Некада су избори били питање живота и смрти, било је претњи и агресија и велико је остварење ово што смо постигли трансформишући наше мировно и грађанско друштво у коме људи поштују једни друге, сваки идентитет, етничку припадност, религијску посебност, али и политичку различитост“, рекао је Тадић.

          Према његовим речима, избори се морају организовати на најрационалнији начин, без претераних сукоба, али са сучељавањем мишљења, а да влада, чим буде изабрана, мора да преудузме тешке мере на смањивању дефицита и нивоа задужености.

         „Међутим, задуживање неће моћи да престане“, рекао је Тадић и прецизирао да средства из кредита треба да иду у инфраструктуру а не да се пласирају у плате и пензије.

         „Имамо превише примера у региону и у ЕУ где су трошили више него што су зарађивали. Међутим, наша земља је сачувала и политичку и економску сигурност, упркос великим искушењима и то је заиста велики успех“, навео је Тадић.

         Он је изјавио да у Србији има људи који одбијају да раде иако им се послови нуде и који фолирају незапосленост на штету оних који заиста живе на рубу егзистенције.

        „Ми морамо да бринемо о људима који стварно немају посао и драматично су погођени кризом, а не о онима који могу да бирају да ли ће да раде или не. Нас занимају они који су страшно погођени. То је највећа брига ове држава и одговорност свих именованих лица“, казао је Тадић.

        Наводећи пример САД, где на бироу за незапослене не може да се одбије понуђени посао, он је додао: „Не може да се дозволи да постоје људи који неће да раде чак и онда када им нуде плату. Такав човек није незапослен“.

        Тадић се заложио за формирање Развојне банке, која средства не сме да додељује по дискреционој линији и политичкој протекцији, као што је било у прошлости, већ на видљив и проверљив начин“, рекао је Тадић.

        Он је прецизирао да то значи да би банку заиста водио професионални менаџмент и Управни одбор, како би ефекат пласмана средстава био највећи могући.

        Исто тако, додао је, камате за кредите Развојне банке морају да буду издрживе, односно некомерцијалне. „То су примениле све европске земље које су озбиљно размишљале о својој будућности. Мислим да је то једино решење које може да помогне микро, малим и средњим предузећима“, нагласио је Тадић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари