Тадић више не брани границе Србије већ само „легитимна права српског народа на Косову“

Говор председника државе младим потпоручницима Војске Србије

Фото: ФоНет

  • На Западном Балкану има места за све, тако и на нашем Косову има места за све, истакао Тадић
  • Србија не жели сукобе и рат зато и упозоравамо упорно и на време наше европске партнере на опасности које би произвела свака једнострана акција Приштине на северу Косова, свака акција која би имала за циљ промену постојећег стања на терену

      БЕОГРАД, (ФоНет) - Председник Србије Борис Тадић рекао је на промоцији нових потпоручника Војске Србије, да су највиши државни интереси очување лигитимних права српског народа на Косову и чланство у Европској унији (ЕУ), оцењујући да су у заблуди и да греше они који мисле да се ови интереси међусобно искључују.

      Само јака Србија која напредује ка ЕУ има шансе да одбрани своје легитимне интресе на Косову, рекао је Тадић, наводећи да Србија мора да има савезнике и пријатеље у свету и региону.

      Србија, рекао је Тадић, оставља конфликте из прошлости иза себе, жели да стави тачку на сукобе, и то је основно полазиште њене политике и српске демократије.

      Тадић сматра да се мора наћи модел да се поштују оба народа и обезбеди мир, истичући да се тај конфликт мора решити кроз дијалог корак по корак.

      Дијалог није увек лак, он захтева пуну озбиљност, али и да се сви, без обзира на политичке разлике, судржимо од сензациналистичког и неистинитог тумачења постигнутих решења, напоменуо је Тадић.

      Тиме се, како је објаснио Тадић, поткопавају државни интреси за које се они који неистине износе декларативно залажу, рекао је Тадић.

      Све регионалне проблеме, додао је Тадић, могуће је решити политичким мерама и помирењем народа које једино води регион у Унију равноправних европских народа.

      На Западном Балкану има места за све, тако и на нашем Косову има места за све, истакао је Тадић.

      Србија не жели сукобе и рат зато и упозоравамо упорно и на време наше европске партнере на опасности које би произвела свака једнострана акција Приштине на северу Косова, свака акција која би имала за циљ промену постојећег стања на терену, рекао је Тадић.

      Такав след, указао је Тадић, у потпуности би обесмислио дијалог, док би одговност за све последице проистекле из таквог чина биле искључиво на ономе ко се латио насиља и ономе кога је охрабрио.

      Према његовим речима, то су опасне идеје, које је на време потребно осујетити.

      Према речима Тадића, Србија је данас мирна и демокртска земља која пружа руку сарадње, а њена војска је кључни регионални фактор стабилности.

      Подсећајући на годишњицу терористичког напада на Светски трговински центар, Тадић је одао пошту свим жртвама у Њујорку и нагласио да је Србија привржена борби против тероризма, као глобалног зла.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари