Тадић: Не желим да будем део театарског наступа чији је циљ да се оправда већ донета одлука о Косову

ЂУРИЋ: БОРИС ТАДИЋ НЕ ЗАСЛУЖУЈЕ НИ ДА РАЗГОВАРА О КОСОВУ

И МЕТОХИЈИ СА АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ

Борис Тадић

  • „Немам информацију какви су конкретни договори Вучића, пре њега Николића, били са великим силама. Нисам се ни распитивао, али мислим да ће све врло брзо да буде видљиво“
  • „Председник државе нема ни право, ни мандат, да изгуби и оно што у рату није било изгубљено, иако је у Србији створено уверење да је баш модерно и проевропски одрећи се и онога што није било изгубљено током рата“
  • До формалног признања и чланства у УН има још неколико решења, наглашава Тадић који је свој став својевремено изложио у четири тачке, с обзиром на контекст да су и Америка и Русија против поделе Косова, иако би то „било најцелисходније решење“. Указује да би - да је на Вучићевом месту - „добро размислио о евентуалној столици у УН, без формалног признања“

        ИДЕЈА председника Србије Александра Вучића да отвори „унутрашњи дијалог“ о Косову је „бизаран акт“, изјавио је ФоНету председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић и указао да се не може позивати на дијалог о тако важној теми као што су идентитет и интегритет земље, а да се не успостави дијалог и о свим другим темама.

        Као саговорник у серији интервјуа „Европа без рукавица“, Тадић је подсетио да сама реч дијалог подразумева уважавање другачијег мишљења и констатовао да је Вучић „погрешан човек да постави тему Косова, јер нема самокритички однос према себи“.

        „Тема Косова, као дијалошка тема, није одржива у околностима вођења ,грађанског рата’ и понижавања политичких опонената“, напоменуо је Тадић.

        Он сматра да се не може разговарати о Косову, без претходног дијалога о толеранцији у друштву, положају радника, медијским и грађанским слободама, образовању, технолошком развоју, изборним условима...

        Замољен да објасни да ли Вучића види као кључну препреку да се евентуално одазове позиву на разговор, Тадић је одговорио да актуелни председник Србије уништава дијалог, демократију и независне институције.

        Тадић зато „не жели да буде део театарског наступа, чији је циљ да се оправда унапред донета одлука о Косову“.

        На питање да ли, евентуално, има идеју о тој одлуци и теми дијалога, Тадић је констатовао да се Србија, после бриселског споразума, прихватањем важења правног система Косова на Северу, налази на „силазној линији“, када је реч о капацитетима да контролише било шта на Косову и Метохији.

        „Немам информацију какви су конкретни договори Вучића, пре њега Николића, били са великим силама. Нисам се ни распитивао, али мислим да ће све врло брзо да буде видљиво“, предвидео је Тадић.

        Он је изричит да председник државе нема ни право, ни мандат, да „изгуби и оно што у рату није било изгубљено“, иако сматра да је у Србији створено уверење да је „баш модерно и проевропски одрећи се и онога што није било изгубљено током рата“.

        На питање у којој мери је изненадни позив на дијалог о Косову последица и међународне журбе да се што пре реши тај проблем, Тадић је узвратио да се свима жури.

        Подршка Европе „тој бласфемији" од економских успеха, невиђеног животног стандарда, према оцени Тадића, има своју позадину у „испостављању свега онога што западне земље, које су признале Косово, траже сада од Вучића, а претходно од Дачића и Николића“.

        До формалног признања и чланства у УН има још неколико решења, рекао је Тадић и нагласио је свој став својевремено изложио у четири тачке, с обзиром на контекст да су и Америка и Русија против поделе Косова, иако би то „било најцелисходније решење“.

        Тај план у четири тачке Тадић и сада може да достави у писаној форми, као допринос дијалогу, али сматра да је он „данас тешко применљив“.

        Да је на Вучићевом месту, Тадић истиче да би „у новим околностима, добро размислио о евентуалној столици у УН, без формалног признања“.

        „О томе бих добро размислио. Али, одговорност би морао да преузме он, а не да тражи од опозиције да ту одговорност дели“, поручио је Тадић.

        Одговарајући на питање о унапред детерминисаним оквирима у којима разговарају представници Београда и Приштине, Тадић је изнео став да је Вучић, због тешког наслеђа из прошлости, имао још ужи простор за преговоре него он, док је био председник.

        „Вучић, који је позивао на убиство Муслимана, морао је себе да квалификује већом кооперативношћу према Западу, док сам ја имао црвене линије, због чега сам, између осталог, и изгубио изборе“, тврди Тадић.

        Он је оценио да „један председник државе, који има уставна овлашћења да се бори за интегритет земље, не може себи да дозволи да изгуби Север, цркве и манастире“.

        Тадић сматра да је Вучић признао правни систем Косова, истовремено „изигравајући борбу за Косово“ и доводећи „нас све у ситуацију да ће Косово пре или касније постати независна земља по инерцији политичких збивања у међународној заједници“.

        „Суштина је у томе да Вучић мора сам да преузме одговорност као председник државе“, предочио је Тадић и оценио да му, због тога, „нико неће палити Јариње, нити ће опозиција да организује насилне демонстрације са људским жртвама“.

        „Упркос томе што у прошлости нису хтели да узму у обзир у каквим смо ми тада били околностима, борећи се за минимум минимума, мени је јасно у каквим је он сада“, закључио је Тадић.

Ђурић: Тадић није достојан да о Косову и Метохији разговара са Вучићем

        НАШ народ на Косову и Метохији није заборавио договоре штетне по српску државу и народ, које је режим Бориса Тадића постизао у дијалогу с Приштином, оценио је данас у саопштењу директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

        Он сматра да ће Тадићева „брука живети довека“ и да „српски народ никада неће заборавити да је за време његове владавине Косово једнострано прогласило независност“.

        Ђурић указује и да је „српска војска десеткована и да је укинут Приштински корпус“ док је Тадић био министар одбране.

        Према Ђурићевој напомени, Тадићевом одлуком су преговори са Приштином измештени из УН, где је Србија до тада имала подршку и за право вета.

        Резултат Тадићеве политике, према оцени Ђурића, јесте и „срамотни и погубни гаф пред Међународним судом правде, чијом је пресудом чин једностраног проглашења независности наше јужне покрајине оглашен законитим“.

        Ђурић приписује Тадићу и да је „кукавички оставио и пустио низ воду Србе који су на северу подигли барикаде против самовоље Приштине“.

        Свако има право да испољи мишљење, али Ђурић сматра да „тај и такав Борис Тадић није достојан да о Косову и Метохији разговара са Александром Вучићем“.

        ФоНет

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари