Стефановић: Вучић намеравао да се обрати учесницима протеста, али одустао кад је видео колико их је мало

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАНО ОБЕЗБЕЂИВАЛА СКУПШТИНУ НА ЊЕН ЗАХТЕВ

* „Што се тиче политичких порука (са протеста), председник (Александар Вучић) ће се изјаснити, као и страначки органи Српске напредне странке и других странака. Ја не желим некога да увредим, али ти захтеви су смешни. То нема неко утемељење ни у снази ни у реалности нити у било чему другом

_____________________________________________________________________

           МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је председник Србије Александар Вучић намеравао да се обрати окупљеним грађанима на протесту у Београду, али да је одустао због малог броја присутних.

           "Ја знам да је председник желео да им се обрати, али када је видео бројеве, колико је људи дошло, он је просто одустао", рекао је Стефановић за телевизију Прва.

           Он је казао да је на протест у центру Београда дошло између 7.300 и 7.500 људи, али да се тај број смањивао после обраћања појединих говорника.

           "Прво их је одлазило по неколико десетина, а онда и по неколико стотина, посебно након говора Сергеја Трифуновића и сада у шетњи учествује између четири и пет хиљада људи", казао је он.

           Стефановић је казао и да саобраћајна полиција није заустављала аутобусе који су по реду вожње из других градова кренули ка Београду.

           "Овде је био проблем што се одазвао мањи број људи него што су организатори очекивали и онда су сви други криви", оценио је Стефановић.

           Стефановић: Полиција била у скупштини

                    да спречи њено спаљивање

           Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да не жели никога да вређа али да су "смешни" захтеви које је опозиција изнела на скупу "Један од пет милиона" у Београду.

           "Што се тиче политичких порука, председник (Александар Вучић) ће се изјаснити, као и страначки органи Српске напредне странке и других странака. Ја не желим некога да увредим, али ти захтеви су смешни. То нема неко утемељење ни у снази ни у реалности нити у било чему другом", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

           На протесту "Сви као један Један од пет милиона" раније данас су прочитани захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

           Одговарајући на оптужбе за присуство полиције у згради Скупштине Србије, Стефановић је рекао да је полиција то учинила у складу са законом и захтевом који је стигао из скупштине, тим пре што полиција и иначе стално обезбеђује ту зграду.

           Он је рекао да су полицајци били тамо да би спречили евентуално насиље и спаљивање те зграде, али да никоме нису сметали да нормално раде у Скупштини.

           Министар је рекао да док је он на челу МУП-а више нико неће моћи да упада у институције нити ће дозволити било какво насиље.

           "Неће више упадати у скупштину, неће красти слике и намештај, нити ће да туку жене, посланике, запослене или новинаре", рекао је он.

           Стефановић је на свом твитер налогу написао да је полиција у Скупштини по одобрењу генералног секретара Народне Скупштине.

           "Ако је неко планирао да упада у државне институције, као што је то био случај са зградом РТС-а, то неће моћи", поручио је Стефановић.

           Он је поновио да полиција на територији Србије није зауставила ниједан аутобус ни комби који су превозили путнике ка Београду.

           "Немојте да ширите лажне вести", поручио је он.

           Генерални секретар Народне Скупштине Србије Срђан Смиљанић потврдио је да је дао сагласност за улазак полиције у зграду Скупштине.

           У саопштењу се наводи да је дозвала издата у складу са чланом 71. став 2. Закона о Народној Скупштини.

           "У својству генералног секретара дао сам сагласност да припадници Министарства унутрашњих послова уђу у зграду, јер имамо законску обавезу да заштитимо људе и ово здање од потенцијалног насилног упада", пише у саопштењу.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари