Стефановић: Србија ће бити једна од земаља са најоштријим казнама за тешка кривична дела

СУДОВИ ЋЕ МОРАТИ ДА ПРЕСУЂУЈУ У ТОКУ ЈЕДНЕ ГОДИНЕ, САДА ТО ТРАЈЕ И ПО СЕДАМ ГОДИНА

* „Користићемо европска искуства јер не желимо да нас било ко оптужи за кршење људских права. Ако нешто постоји у Француској, Енглеској, Аустрији, постојаће и код нас. И Европа је на талас криминала и тероризма реаговала драконским пооштравањем закона

__________________________________________________________________________________

         МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас, поводом најављеног пооштравања казнене политике за најтежа кривична дела, да ће Србија бити једна од земаља са најоштријим санкцијама за та кривична дела.

         Стефановић је за телевизију Пинк рекао да ће министарства унутрашњих послова и правде у наредних 30 дана припремити сет измена закона у циљу ефикасније борбе против криминала и пооштравања казнене политике за најтежа кривична дела попут убистава, покушаја убистава, силовања.

         "Ту ћемо користити европска искуства јер не желимо да нас било ко оптужи за кршење људских права. Ако нешто постоји у Француској, Енглеској, Аустрији, постојаће и код нас. И Европа је на талас криминала и тероризма реаговала драконским пооштравањем закона", казао је министар.

         Он је оценио да независност судства не може бити алиби да се посао са процесуирањем оптужених за најтежа кривична дела, не уради како треба, посебно, како је рекао, "ако видите да постоји малтене воља да се некоме ко је оптужен за најтежа кривична дела, изричу најблаже казне".

         "Замислите каква је то правда ако пресуда за тешка кривична дела стиже за шест, седам или осам година. Зато ће убудуће судови имати рок од годину дана за доношење пресуде", рекао је Стефановић.

         Говорећи о могућим ванредним парламентарним изборима, министар је рекао да њихово расписивање зависи од многих фактора.

          "Кад понудимо опозицији изборе, они кажу да неће да учествују на њима. Шта ми онда треба да урадимо, да ли Вучић треба да одступи? Неко ко каже да има алтернативу и да има огроман број људи на скуповима ваљда треба да се радује изборима", казао је Стефановић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари