Српска листа замрзнула односе са Тачијем и због неформирања Заједнице српских општина

ОПТУЖИЛА ГА ДА У ОПШТИНИ ПАРТЕШ НАМЕЋЕ „СВОГ ПОСЛУШНИКА И СИЛОВАТЕЉА НЕНАДА ЦВЕТКОВИЋА”

         СРПСКА листа саопштила је да је замрзла односе са председником Косова Хашимом Тачијем пошто је, како су навели, његова политика у сегменту који се односи на положај Срба на Косову антиуставна, антиправна и на штету српског народа.

         У писму које је упућено косовском председнику се истиче да је Српска листа убедљиво најснажнија политичка организација Срба на Косову и најодговорнија за заштиту права и интереса српског народа.

         “Резултати које смо остварили на парламентарним и локалним изборима дају нам право и легитимитет да предузимамо све доступне демократске кораке како би наша политичка мисија била испуњена”, каже се у писму.

         Српска листа протестује због Тачијеве одговорности за лош положај Срба на Косову, због чињенице да као потписник Првог Бриселског споразума није учинио ништа како би Заједница српских општина била успостављена у складу са потписаним.

         У писму се истиче и да се косовски председник непримерено и антиправно меша у политичке послове Срба на Косову и покушава да убаци своје агенте у српски политички корпус.

         Додаје се да се у општини Партеш врше најбруталнији притисци на правосудни систем и изборни процес.

         “Ту се посредством Вашег сарадника Ељмија Речице и нерасформираних структура ШИК-а (Косовске обавештајне службе), руши легитимно изабрани представник Српске листе, са циљем да се на чело општине доведе Ваш послушник, осуђени силоватељ Ненад Цветковић”, каже се у писму Српске листе.

         Као разлози за протест наводе се и занемаривање Уставом дефинисаног положаја српског језика и антиуставно дискриминисањ Срба и других неалбанаца у институцијама у Приштини,

         У разлоге спада и обесмишљавања рада Консултативног већа за заједнице, “чији ће рад српски представници бојкотовати док год им се не буде гарантовала улога која им припада у том телу”.

         У писму се наводи и да комуникација Српске листе са косовским председником може бити обновљена оног тренутка када се прекине с политичком праксом која српски народ и Српску листу доводи пред свршен чин и приморава је на овакве кораке.

         Бета
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари