Премијер обећао подршку IT сектору и прижељкује „праву малу револуцију“ наредних година

ПОСЕТИО „SCHNEIDER ELECRTIC“ У НОВОМ САДУ ЧИЈЕ ИМЕ БАШ СРПСКИ ИЗГЛЕДА И ЗВУЧИ

  • Председник покрајинске владе Игор МИРОВИЋ рекао је да ће IT сектор у Новом Саду и Србији добити „синергију помоћи“, јер ће на његовом развоју радити сва три нивоа власти - републичком, покрајинском и градском: „У оквиру Развојног фонда Војводине, на чијем сам челу, разрађена је линија за подршку IT компанијама. Пре десетак година у Новом Саду смо имали свега пар стотина запослених у овој области, а сада их је близу 10.000“
  • Премијер Вучић рекао да радници МСК из Кикинде и Азотаре и Петрохемије и Панчева не треба да се брину о својој будућности. Навео је да Петрохемија има 50 милиона евра на рачуну и да то предузеће нема проблема у редовном пословању, као ни Азотара за коју има више заинтересованих купаца. Потом је нагласио: Проблем је једино МСК, на којем се ради са Русима на дневном нивоу… Оптимиста сам да ће тај проблем, који се односи на повољнију набавку гаса, бити решен

        ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић изјавио је данас у Новом Саду да је Србији у сектору информационих технологија (IT) потребна „права мала револуција у наредних пет или шест година“.

        „Зато ћемо да улажемо још више у IT сектор и никада нећемо бити задовољни количином улагања. Биће потребно много, али смо успели да препознамо шансу у томе“, рекао је Вучић.

        Вучић је током обиласка компаније Шнајдер електик (Schneider Electric) ДМС у Новом Саду где је њен центар за развој софтвера за управљање електродистрибутивним мрежама, рекао да је Србија већ препозната као земља IT-ја.

        „Једном приликом су за мене рекли да сам ,премијер из земље Нордеуса’, што говори да смо препознати као земља са јаким IT сектором“, рекао је Вучић мислећи на једну од водећих IT компанија у Србији.

        Директор компаније Шнајдер електрик ДМС Драган Поповић рекао је да је на данашњем састанку с Вучићем разговарано о образовању нових стручњака и привредном окружењу, као и о начинима како Влада Србије може да допринесе креирању нових услова и у земљи и у иностранству.

        „Оно што би Влада могла да уради је да током својих посета иностранству или приликом разговора са инвеститорима, скрене пажњу на јаке компаније у Србији“, рекао је Поповић.

        Он је додао да је у наредном периоду најважнија подршка коју ће факултети у Новом Саду добити у виду изградње зграде IT парка.

        Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да ће IT сектор у Новом Саду и Србији добити „синергију помоћи“, јер ће на његовом развоју радити сва три нивоа власти - републичком, покрајинском и градском.

        „У оквиру Развојног фонда Војводине, на чијем сам челу, разрађена је линија за подршку IT компанијама. Пре десетак година у Новом Саду смо имали свега пар стотина запослених у овој области, а сада их је близу 10.000“, рекао је Мировић.

        Премијер Србије је - одговарајући на питање о стању у петрохемијском сектору - рекао да радници МСК из Кикинде и Азотаре и Петрохемије и Панчева не треба да се брину о својој будућности.

        Навео је да Петрохемија има 50 милиона евра на рачуну и да то предузеће нема проблема у редовном пословању, као ни Азотара за коју има више заинтересованих купаца.

        „Проблем је једино МСК, на којем се ради са Русима на дневном нивоу“, рекао је Вучић и додао да је он оптимиста да ће тај проблем, који се односи на повољнију набавку гаса, бити решен.

        Компанија Шнајдер Електрик ДМС се бави истраживањем, развојем и софтверским инжењерингом у области електроенергетике, а у Србији запошљава више од 1.000 стручњака и око 100 сарадника с Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета у Новом Саду, међу којима је 40 доктора наука.

        Та компанија у Србији годишње стипендира више од 250 студената.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари