Мекалистер: Русија у Србији свесно спроводи политику дестабилизације

САМ ВУЧИЋ ИЛИ НЕКО ДРУГИ ИЗ ДРЖАВНОГ ВРХА МОРАЋЕ ФУНКЦИОНЕРУ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ДА КАЖЕ ДА - ЛАЖЕ

Дејвид Мекалистер

  • Председавајући спољнополитичког комитета Европског парламент Дејвид МЕКАЛИСТЕР: „Москва покушава снажно да утиче на медије, делове политике и цивилно друштво у Србији. Русија у Србији следи свесну политику дестабилизације. То пружа повод за озбиљну забринутост“
  • Мекалистер навео да је Европска унија с 1,5 милијарди евра пружила убедљиво највећу помоћ реформским и економским пројектима у Србији, али да се истовремено у српском друштву Русија доживљава као највећа подршка. У овом контексту је додао: „За Европску унију то може само значи да наш ангажман, уз помоћ српске политике и цивилног друштва, треба да постане још видљивији“
  • ФАКТИ: Неко из самог врха Србије мораће да каже господину Мекалистеру, иако је важна фигура и у партији Ангеле Меркел, да свесно лаже. Не само да смишљено клевеће Русију. Него и да намерно лажно представља ситуацију у Србији. Јер, кад би било тачно да Русија дестабилизује Србију - онда би то значило да Александар Вучић, Томислав Николић, Ивица Дачић, Небојша Стефановић и остали или појма немају шта им се догађа у земљи или да знају, али да обмањују сопствени народ. Па онда добри „Немац“ мора Србима да отвара очи: да их упозорава на оно што им раде Русија и државни врх на челу са Вучићем. А зна се да Немци воле Србе више од Руса, чак и више него што Срби воле сами себе

        ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер (David Mcallister) рекао је да је Балкан и даље веома експлозиван регион, у којем неодговорно деловање може да оживи старе конфликте и да Русија у Србији свесно спроводи политику дестабилизације, што захтева видљивији ангажман Европске уније (ЕУ) у региону.

        „Балкан је крајње запаљив регион, где због неодговорних потеза у најкраће време могу да оживе стари сукоби за које се веровало да су превазиђени“, изјавио је за данашњи немачки дневник Велт (Die Welt) Мекалистер, који је и известилац парламента ЕУ за Србију.

        Он је рекао да ЕУ настоји свим снагама да се томе супротстави, али да у земљама Балкана расте нестрпљење.

        У процесу приближавања Србије ЕУ, према речима Мекалистера, упркос одређеном позитивном развоју, постоје и проблеми.

        „Москва покушава снажно да утиче на медије, делове политике и цивилно друштво у Србији. Русија у Србији следи свесну политику дестабилизације. То пружа повод за озбиљну забринутост“, рекао је Мекалистер.

        Мекалистер је поновио да је Европска унија с 1,5 милијарди евра пружила убедљиво највећу помоћ реформским и економским пројектима у Србији, али да се истовремено у српском друштву Русија доживљава као највећа подршка.

        „За Европску унију то може само значи да наш ангажман, уз помоћ српске политике и цивилног друштва, треба да постане још видљивији“, рекао је Мекалистер.

        Према речима немачког политичара, члана владајуће конзервативне Хришћанско-демократске уније (CDU), Европска унија сада жели да унесе свеж ветар у преговоре о приступу земаља Западног Балкана, што треба да улије нову наду, и то не само Србији већ и Албанији.

        „Та земља је према процени Европске комисије, парламента и влада на исправном путу. Приступни преговори са Албанијом могли би да почну у наредних 12 месеци, значи најкасније почетком 2018. године“, рекао је Мекалистер, који је, међутим, упозорио да је та земља још далеко од пријема у Унију.

        Мекалистер је похвалио договор албанских партија у Тирани о реформи правосуђа што је, како је појаснио, важан предуслов за почетак преговора, у којима ће одмах на почетку бити речи о правној држави и владавини права.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари