Поповић: Србија постаје иновациони лидер у свом делу Европе

ДЕЛЕГАЦИЈА КИНЕСКО-ЕВРОПСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЗА ТРГОВИНСКУ И ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ У ВЛАДИ СРБИЈЕ

* Ненад ПОПОВИЋ: Извоз ИТ услуга из Србије у прошлој години достигао нови рекорд од милијарду и 135 милиона евра. Београд и Нови Сад препознати су као јединствен стартап екосистем и поред Лондона, Тел Авива, Барселоне и Хелсинкија, сврстани су међу пет лидерских екосистема у Европи. А као кључна предност српског екосистема идентификовани су талентована радна снага и висококвалитетан инжењерски кадар, који је сврстан међу пет најбољих у свету

* Хуи ЧЕН, извршна потпредседница Кинеско-европске асоцијације за трговинску и економску сарадњу (CEATEC): Планирамо отварање трговинских центара широм Европе који ће служити као канал европским компанијама за улазак на кинеско тржиште. Такви центри већ су успостављени у Немачкој и Пољској, а разматра се и успостављање таквог центра у Србији

____________________________________________________________________________

        МИНИСТАР за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се са Хуи Чен, извршном потпредседницом Кинеско-европске асоцијације за трговинску и економску сарадњу (CEATEC), и том приликом представио инвестиционе потенцијале Србије у области иновација и нових технологија.

        Поповић је истакао да је извоз ИТ услуга из Србије у прошлој години достигао нови рекорд од милијарду и 135 милиона евра.

        „Тај рекорд оборен је уз раст извоза од чак 26 одсто у односу на 2017. годину“, навео је Поповић и додао да Србија улаже 60 милиона евра у шест објеката капиталне иновационе инфраструктуре у универзитетским центрима у Србији. „Са овим улагањима и образовањем већег броја инжењера и будућих технолошких предузетника, Србија постаје иновациони лидер у овом делу Европе“, навео је Поповић.

        Он је истакао да је Србија, ове године, први пут, постала део најрелевантнијег истраживања о стартап екосистему на свету у оквиру извештаја "Global Startup Ecosystem", које спроводи америчка организација "Стартап Џиноме" (Startup Genome) из Сан Франциска.

        „У анализи која је обухватила преко 50 најразвијенијих светских екосистема, Србија је једина земља у окружењу која је део овог истраживања, и оцењена је најбољим оценама: 10 за раст инвестиција и 9 за раст укупног броја стартап компанија“, указао је Поповић.

        „Градови Београд и Нови Сад препознати су као јединствен стартап екосистем и поред Лондона, Тел Авива, Барселоне и Хелсинкија, сврстани међу пет лидерских екосистема у Европи. А као кључна предност српског екосистема идентификована је талентована радна снага и висококвалитетан инжењерски кадар, који је сврстан међу пет најбољих у свету“, рекао је Поповић.

Хуи Чен и Ненад Поповић

        Он је навео да су вештачка интелигенција, роботика, аутоматизација, интернет ствари, и примена других најсавременијих технологија, али и све популарније креативна индустрија, простор у којем Србија развија свој нови индустријски и привредни идентитет.

        „Зато позивам кинеске и европске инвеститоре да што више улажу у Србију, јер је наша земља, а то тврде најрелевантније светске организације, будући развојни центар за нове технологије и нова знања које ће мењати свет“, навео је Поповић.

        Он је указао да су односи Србије и Кине на највишем историјском нивоу и да је то директна заслуга председника Србије Александра Вучића и председника НР Кине Си Ђинпинга.

        Извршна потпредседница Кинеско-европске асоцијације за трговинску и економску сарадњу (CEATEC), Хуи Чен, навела је да ова организација уочава убрзани иновациони развој Србије и да је заинтересована да усмерава кинеске привреднике да улажу у Србију, посебно у области иновација и нових технологија.

        Она је истакла и да CEATEC планира отварање трговинских центара широм Европе који ће служити као канал европским компанијама за улазак на кинеско тржиште. „Такви центри већ су успостављени у Немачкој и Пољској, а разматра се и успостављање таквог центра у Србији“, навела је Чен.

        CEATEC је асоцијација за кинеско-европску трговинску и економску сарадњу која је основана 2000. године од стране Министарства привреде НР Кине. Главни задатак удружења је промоција и истраживање потенцијала сарадње између Кине и Европе.       

        Делегацију ове асоцијације која борави у Београду чини 18 компанијских лидера из различитих области индустрије, укључујући грађевину, трговину, технологију и инвестиције.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари