Орићу укинута и условна казна, сад може и оружје да носи!

Председник Федерације БиХ – Хрват Живко Будимир - помиловао злочинца из Сребренице

  • У Сарајеву су и даље убеђени да њихова страна није штитила злочине, па онда своје хероје, како их називају, штите као беле медведе, рекао је члан Одбора Народне скупштине Републике Српске за правосуђе  Ненад Баштинац и истакао да би се у Федерацији БиХ направио хаос да се нешто слично деси у Републици Српској

         БАЊАЛУКА - Председник Федерације БиХ Живко Будимир помиловао је некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници Насера Орића и укинуо му условну казну од четири године затвора због нелегалног ношења оружја и муниције.

         Будимир је тако омогућио Орићу да поново носи оружје без страха да ће поново завршити иза решетака, с обзиром да је условна казна предвиђала да, ако "окривљени" понови кривично дело, одмах иде у затвор. Уз Орића, Будимир је помиловао још неколико затвореника, међу којима су и убице, пљачкаши и сексуални преступници, пише "Прес РС".

         Образлажући одлуку, Будимир је рекао да су сви помиловани у потпуности рехабилитовани и да "не представљају никакву опасност за друштво".

         Члан Одбора Народне скупштине Републике Српске за правосуђе  Ненад Баштинац каже да помиловање ратног команданта у Сребреници говори о правој природи власти у Федерацији БиХ и да се таквом одлуком шаље ружна порука жртвама свих злочина у којима је учествовао Орић.

         "У Сарајеву су и даље убеђени да њихова страна није штитила злочине, па онда своје хероје, како их називају, штите као беле медведе", рекао је Баштинац и истакао да би се у Федерацији БиХ направио хаос да се нешто слично деси у Републици Српској.

         Бањалучки адвокат Мирослав Микеш сматра да Будимир у образложењу о помиловању Орића и осталих криминалца, народски речено, меша бабе и жабе и да му се чини, када је реч о Орићу, да иза свега стоје политички и други циљеви.

         Ратни командант сребреничких муслимана, којем је због ратног злочина било суђено у Хашком трибуналу и где је проглашен невиним, осуђен је у јуну 2009. године у сарајевском општинском суду на две године затвора. Годину дана касније та одлука је преиначена на четири године условно.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари