Косово очекује крај надзиране независности

ДРУГИ ПИШУ

Сајт НАТО пакта SETimes (Southeast European Times)

Припадници Кфора, Еулекса и Косовских безбедносних снага на заједничкој вежби у близини аеродрома у Приштини 30. јуна 2011. године. [Ројтерс]

* Делегација Владе Косова, коју је предводио потпредседник Хајредин Кући, посетила је у децембру Брисел да би разговарала о првој фази окончања надзиране независности

* Имамо одличну сарадњу са ЕУ и са Сједињеним Државама и сви кораци који ће бити предузети у процесу окончања надзиране независности биће потпуно усклађени са Бриселом и Вашингтоном, изјавио је Кући

* Франсоаз ЛАМБЕР, заменица шефа канцеларије Еулекса за медије: Уговори око 70 службеника царинске и полицијске компоненте неће бити продужени. Међутим, биће отворено око 40 нових радних места у правосудној компоненти. Било би паметовање сугерисати да је обим наше мисије директно повезан са спремношћу Косова да делује само. Косово већ самостално делује у многим областима

* Такође је договорено да се састави заједнички план у којем се прецизирају дужности и конкретне обавезе косовских институција и Еулекса везане за север Косова

         Линда Карадаку за SETimes из Приштине

         ПРЕМИЈЕР Хашим Тачи поновио је почетком овог месеца да ће 2012. година значити завршетак надзиране независности, с обзиром да се одлука о томе очекује до краја јануара. Тада Међународна управна група треба да се састане и одреди распоред за почетак окончања надзора.

         ЕУ прилагођава своје присуство на Косову и именовала је одлазећег словеначког министра иностраних послова Самуела Жбогара за новог шефа канцеларије ЕУ. Он ће бити на функцији специјалног представника ЕУ, али се неће сматрати шефом делегације ЕУ, јер пет држава чланица ЕУ не признаје независност Косова.

         ЕУ такође преиспитује своју мисију владавине закона Еулекс, наглашавајући, међутим, да је „владавина закона јасна обавеза Косова и ми помажемо у томе. Мислим да је у интересу и ЕУ и Косова да добро сарађују“, изјавила је за SETimes портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

         Франсоаз Ламбер, заменица шефа канцеларије Еулекса за медије, потврдила је за SETimes да уговори око 70 службеника царинске и полицијске компоненте неће бити продужени, због делимичног реструктурирања. Међутим, биће отворено око 40 нових радних места у правосудној компоненти, где ће приоритет за запошљавање имати особље које остаје без уговора.

         Она додаје: „Било би паметовање сугерисати да је обим наше мисије директно повезан са спремношћу Косова да делује само. Косово већ самостално делује у многим областима. Али, јасно је да ће се временом, како се капацитети и стандарди Косова у погледу владавине закона буду повећавали, фокус наше мисије сужавати, а број особља ће се вероватно смањивати“.

         Делегација Владе Косова, коју је предводио потпредседник владе Хајредин Кући, посетила је у децембру Брисел да би разговарала о првој фази окончања надзиране независности.

Хајредин Кући

         Кући је изјавио за SETimes да су састанци били усмерени на то „како би требало да приђемо том важном и врло осетљивом питању. Постоји неколико поља на којима су се капацитети локалних власти повећали и на којима локалне институције могу да раде чак и без помоћи међународне заједнице. Међутим, такође постоји неколико области - као што су ратни злочини и организовани криминал - за које ће нам још неко време бити потребна помоћ Еулекса или чак и други механизми. Оно што могу да кажем је да имамо одличну сарадњу са ЕУ и са Сједињеним Државама и сви кораци који ће бити предузети у процесу окончања надзиране независности биће потпуно усклађени са Бриселом и Вашингтоном“.

         Влада каже да су питања о којима се конкретно разговарало била „правосудни систем, полиција и остали сегменти у којима смањење броја припадника мисије ЕУ може да почне“.

         Такође је договорено да се састави заједнички план у којем се прецизирају дужности и конкретне обавезе косовских институција и Еулекса везане за север Косова. Циљ владе је да уведе функционалну владавину закона на целој територији Косова.

         „Косово има среће“, изјавио је дневнику Зери Калдун Сино, шеф Канцеларије ЕУ за везу у Приштини. С обзиром да се Косово налази у региону европског проширења, заједно са осталим земљама посматра се као кандидат за придруживање ЕУ. Он је рекао да то значи да би Косово требало да добија око 70 милиона евра помоћи годишње.

         Окончање надзиране независности такође значи затварање Међународне цивилне канцеларије (МЦК) ове године. Портпарол МЦК Кристијан Палме каже за SETimes да су знатни делови Свеобухватног предлога статуса спроведени, али додаје да „постоји јасно дефинисан низ преосталих задатака у нашем плану рада за 2012. годину на којима ћемо наставити да радимо са својим партнерима у Влади Косова и МУГ“.

         Политички аналитичар и колумниста Бељуљ Бећај, вршилац дужности председника невладине организације Европски покрет за Косово, пита се да ли је допринос МЦК отишао довољно далеко. Након што се МЦК затвори и Еулекс смањи своје присуство, каже он, „Косову ће недостајати оно што му је и до сада недостајало: одговорност и обавеза руководства … [што доводи до] очигледних неуспеха, које су на овај или онај начин покривали странци“, рекао је Бећај за SETimes.

(Овај текст наручио је SETimes.com)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари