Тражили од Вујановића lex specialis који би из ЦГ избацио и Амфилохија и СПЦ

ШТА ШТАМПА ШТАМПА

ПОДГОРИЧКЕ ВИЈЕСТИ О ОДЛАСКУ ДЕЛЕГАЦИЈЕ

НЕКАНОНСКЕ ЦПЦ КОД ПРЕДСЕДНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

Самозвани Митрополит Михаило

  • Историчар Новак Аџић рекао да би се доношењем lex specialisa вратило стање које је постојало до 1920. године, „док ЦПЦ није укинута декретом краља Александра Карађорђевића“
  • Бивши великосрбин Новак Килибарда открио да је Вујановић рекао делегацији да није у могућности да рјешава захтјеве ЦПЦ, „већ се они морају рјешавати другим путем“

         ПРЕДСТАВНИЦИ Црногорске православне цркве (ЦПЦ) предложили су предсједнику државе Филипу Вујановићу доношење lex specialis-a, да би се, како су навели, ријешило питање реституције њихове имовине.

         Историчар Новак Аџић рекао је да би се доношењем lex specialisa вратило стање које је постојало до 1920. године, „док ЦПЦ није укинута декретом краља Александра Карађорђевића“.

         „ЦПЦ неће водити судске поступке о реституцији своје имовине, већ је предложила да се то ријеши на нивоу државе доношењем lex specialisa“, казао је Аџић новинарима након састанка делегације ЦПЦ са Вујановићем.

         Аџић сматра да црногорска држава треба да поништи тај акт Карађорђевића, јер је, како је казао, укидањем ЦПЦ почео процес одузимањa њене имовине у корист Српске православне цркве (СПЦ), „која има незакониту државину а није носилац права својина“.

         „Свештенству и вјерницима ЦПЦ морају се отворити храмови, да би митрополит слободно вршио службу, да се испоштује право слободног исповједањa религије“, рекао је Аџић.

         Он је казао да Вујановић мора утицати на побољшање егзистенцијалног положаја ЦПЦ, „јер је она данас без сумње угрожена“.

Новак Аџић

         Митрополит ЦПЦ Михаило рекао је да је дјелимично задовољан састанком и да је циљ посјете био „да се поведе више рачуна о тој цркви“.

         „Мислим да је разговор био користан. ЦПЦ је стварала државу а не нека друга црква која је пристуна у Црној Гори“, казао је он.

         Михаило је рекао да не вјерује да ће проћи иницијатива Српске православне цркве о обнови Његошеве капеле на Ловћену.

         Књижевник Новак Килибарда сматра да је чудно да црногорска држава не сагледава, како је рекао, истину да митрополит СПЦ Амфилохије дјелује свим средствима да се поништи свака препознатљивост Црне Горе.

         „Све цркве које је Амфилохије подигао у Црној Гори, нијесу у стилу типичне црногорске цркве него у моравско-ресавском“, казао је Килибарда.

         Он је пренeо да је да је Вујановић рекао да није у могућности да решава захтеве ЦПЦ, „већ се они морају рјешавати другим путем“.

         „Добро је што је предсједник државе примио делегацију ЦПЦ, и што ће се послати порука да се мора нешто урадити како би вјерник ЦПЦ могао да уђе у цркву и да се помоли Богу, а не да на ливадама митрополит држи литургију а нема право да уђе у Цетињски манастир“, прецизирао је Килибарда.

        Килибарда је рекао да Вујановић нема уставних могућности да рјешава питања ЦПЦ, наводећи да је предсједник државе рекао да се ти захтјеви требају рјешавати на основу закона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари