Подгорица хоће Црногорску кућу на Менхетну

ЛУКШИЋЕВА ВЛАДА УПЛАТИЛА ДОНАЦИЈУ ОД МИЛИОН ЕВРА

Влада Црне Горе

  • Планирано је да се у једној згради обједине Генерални конзулат Црне Горе у Њујорку, Мисија при Уједињеним нацијама и културни центар
  • За градњу ће бити подигнут кредит чији износ није прецизиран, али рата не би смела да буде већа од двадесетак хиљада долара месечно

           ВЛАДА Црне Горе уплатила је милион евра на рачун Црногорско-америчке фондације за градњу Црногорске куће у Њујорку.

           Трећом и највећом досадашњом уплатом Влада приводи крају први део обавеза према пројекту о коме се доста причало пред камерама и уз шампањац, али који за непуне две године није далеко одмакао.

           Црногорска кућа пројектована је да буде простор за представљање Црне Горе на Менхетну, „кључној тачки глобалне политичке и економске сцене“. Планирано је да се у једној згради обједине Генерални конзулат Црне Горе у Њујорку и Мисија при Уједињеним нацијама, којима Влада тренутно плаћа простор за рад.

           Када се одабере локација Црногорске куће у којој би требало да буде и културни центар, Фондација планира да подигне кредит. Износ није прецизиран, али рата не би смела да буде већа од двадесетак хиљада долара месечно. Тај кредит би враћала Влада, уместо да плаћа месечну кирију својим представништвима у Њујорку.

           По истеку кредитних обавеза, држава Црна Гора би требало да остане власник простора на престижној локацији. Фондација која подиже кредит и купује простор основана је као НВО, па је изузета од дела пореза што значајно обара цену пројекта.

           Раније је објављено да би пројекат Црногорска кућа требало да кошта најмање 6 милиона долара.

           Председник Фондације, бизнисмен Рефик Радончић, рекао је да је рано говорити о роковима и величини кредита.

           „Тренутно смо у фази тражења праве локације. Морамо наћи простор који одговара намени. Када пронађемо простор, његова адаптација ће ићи брзо јер потпуно верујем да ће својим знањем и занатским радом многи исељеници волонтерски помоћи, као што су већ новчано помогли“, рекао је Радончић, грађевинар и сувласник нујоршког хотела „Готам“.

           Простор за Црногорску кућу тражи се у Мидлтауну, делу Менхетна у коме се налази већина дипломатских представништава. Елитна зона која се простире од 59. до 14. улице нема уједначену цену квадратног метра него се простор цени у односу на то колико је дозвољено градити.

           Фондација је недавно бацила око на двоспратни кутак бившег југословенског културног центра на 49. улици и Трећој авенији али је - како су објавиле подгоричке Вијести - тај простор у међувремену продат неком другом.

           Донацију од 10.000 евра обећао бизнисмен Душко Кнежевић, али, како пише исељенички магазин Фокус, новац још није уплатио. Од 30 до 150.000 долара помоћи обећала је уметница Марина Абрамовић, али ни њеног имена још нема на списку донатора.

           Подгорица је уплатила 39.200 долара што је највећа појединачна донација након Владине.

           Према званичним подацима са сајта Фондације, исељеници су до сада сакупили преко 200.000 долара.

           Простор културног центра који је планиран у склопу Црногорске куће имаће статус задужбине дијаспоре Црној Гори и биће у трајном коришћењу црногорске дијаспоре у САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари