Мито Дојче Телекома на рачунима Ане Коларевић?

ДРУГИ ПИШУ

ин4с: Разгорева се афера у чијем је епицентру продаја Телекома Црне Горе

  • Три осуђена службеника Мађар телекома су на име 4 лажна консултантска уговора исплатили преко 7 милиона евра мита владиним званичницима Црне Горе

          У документу који  представља одлуку америчког окружног суда, дистрикта Њујорк, за случај корупције Дојче телекома у приватизацији телекомуникационих компанија у Црној Гори и Македонији, уочава се неколико крупних чињеница који ће извјесно постати нови скандал на домаћој политичкој сцени.

          Наиме, у поменутом документу се каже:  

          - Три осуђена службеника Мађар телекома су на име 4 лажна консултантска уговора исплатили преко 7 милиона евра мита владиним званичницима Црне Горе.

          - Како је Мађар телеком тежио остварењу супер-већинског удјела у Телекому ЦГ, куповином акција од мањинских акционара, била му је потребна помоћ владиних званичника коју су обезбиједили подмићивањем.

          - Званичници Мађар телекома су направили лажне консултатске уговоре са фирмама "Фиеста" и "Актива контрактс" из Републике Маурицијус и Сејшелских острва. Плаћања на основу уговора са овим фирмама су реализована након што је Мађар телеком остварио супер-већински удио, па су онда антидатирани. Између 12. и 20. маја 2005. овим компанијама је уплаћено 4.47 милиона евра са јасном представом да дио овог новца иде владиним званичницима у ЦГ.

          - Двојица бивших владиних званичника који су били виши менаџери Телекома ЦГ у вријеме приватизације су депоновали  око € 450.000  и € 110.000 на своје приватне стране рачуне,   20. маја 2005, истог дана када је Мађар Телеком платио наводне  консултантске услуге једној од лажних консултантских кућа. Један од тих бивших владиних званичника је чак и признао банкарском службенику да се депозит односи на "његов дио" у процесу приватизације те да је дискреција и повјерење разлог што је одабрао ту банку.

          - Уговор са компанијом "Сигма контрактс" је требао да послужи да маскира плаћање мита "сестри највишег званичника" ЦГ Владе која ради као адвокат у ЦГ. Није тешко наслутити о коме се ради. У документу се каже да заправо, "сестра највишег владиног званичника" није пружила ниједну правну услугу наведену уговором са "Сигмом", већ су то урадили регуларни правни "in-house" заступници Мађар телекома по знатно нижим цијенама, иако су све те услуге плаћене и њој. Уговор са "Сигмом" је тежак 580 000 евра и касније је лажно представљен кроз консултатске трошкове у књигама Мађар телекома.

          - Следећи велики, а лажни уговор Мађар телекома са консултатском кућом "Rawleigh Contract" је склопљен 27. октобра 2005. и тежак је 2.3 милиона евра. Каснијом процјеном је утврђено да услуге наведене тим уговором реално вриједе 20000 евра.

          - До 28. децембра 2005, Мађар телеком је на име "правних консултантских услуга" платио још 2.88 милиона евра "Сигма" и "Rawleigh Contract" компанијама.

          Документ садржи још прегршт интересанних детаља о начинима на који су подмићивани званичници у Црној Гори.

          Линк ка поменутом документу је овдје http://sec.gov/litigation/complaints/2011/comp22213-ex.pdf

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари