Црна Гора добила зелено светло за почетак преговора са ЕУ

ПРЕПОРУЦИ ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈА ЕУ ПРЕТХОДИЛА ДВОСАТНА РАСПРАВА

ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА О ШИРЕЊУ НА ЗАПАДНИ БАЛКАН

Савет ЕУ

  • На инсистирање Шведске, затражено да Еуропол поднесе извештај о ситуацији са организованим криминалом у Црној Гори, а Европска комисија ће и тај извештај узети у обзир приликом одлучивања о даљим корацима

        ЦРНА Гора добила је у Савету ЕУ за опште послове зелено светло за почетак преговора са Унијом.

        Европски савет ће током заседања у четвртак и петак у Бриселу, формално, по уобичајеној процедури, само потврдити ту одлуку.

        Преговори Црне Горе и Европске уније почеће међувладином конференцијом у петак, кад ће Европски савет, односно земље чланице, дати званично одобрење.

        Преговори ће почети тзв. скринингом, а то је дубинска анализа црногорског и европског законодавства и праксе, и то у 23. и 24. поглављу.

        Све је ово постало могуће зато што су шефови дипломатија Европске уније званично подржали мајски извештај Европске комисије и закључили да је Црна Гора постигла „задовољавајући ниво поклапања са условима за чланство“, тзв. копенхагеншким критеријумима и да може да започне преговоре о чланству.

        Дакле, Европска унија отвара преговоре са Црном Гором, што ће, према процедури, свечано и званично потврдити шефови држава и влада Европске уније у петак, окупљени у формату Европског савета, највишег тела Уније.

        Препоруци Савета министара, претходила је двосатна расправа Двадесетседморице иза затворених врата о проширењу на западни Балкан, са посебним акцентом на Црну Гору, али и на Македонију, која се претвара у „вечног кандидата“, земљу која годинама чека на отварање преговора.

        Земље ЕУ су Подгорици ставиле до знања да је њихова одлука да Црну Гору уздигну на виши ниво односа са ЕУ-ом, донета након много премишљања.

        „Савет истиче посебну важност коју придаје питањима владавине права и подстиче Црну Гору да се посвети недостацима које је у свом извештају идентификовала Европска комисија, посебно у домену људских права, борбе против корупције и организованог криминала.“

        „Црна Гора мора појачати напоре да би имала солидне резултате у тим питањима у току преговора“.

        „Савет позива Еуропол да поднесе извештај о ситуацији са организованим криминалом у Црној Гори, и тражи од Европске комисије да извештај Еуропола узме у обзир на крају свог извештаја о скринингу“.

        Шведска је условила да уз уобичајену процедуру скрининга, за дозволу о стварном отварању преговора о поглављима везаним за реформе правосуђа и унутрашњих послова, буде обавезно приложен и извештај Еуропола, а то је заједничка европска агенција за сузбијање криминала.

        Извештај Еуропола бавиће се првенствено „описом ситуације организованог криминала у Црној Гори“ и даће препоруке о његовом сузбијању, рекао је Карл Билт одмах након завршетка састанка иза затворених врата 27 министара спољних послова ЕУ-а.

        „На основу скрининга и тог извештаја Еуропола, даћемо или нећемо дати препоруку за отварање конкретних преговора о 23. и 24“, рекао је шведски министар.

БИЛТ: Црна Гора је центар прања новца

Карл Билт

        Шведска је за сада једина чланица Европске уније која има резерве према одређивању датума почетка преговора ЕУ са Црном Гором.

        „Црна Гора је центар прања новца. Сви смо забринути због организованог криминала и корупције на целом Балкану. Они који познају ту регију задњих деценија то добро знају, а проблем је посебно озбиљан у Црној Гори. То се у одређеној мери може видети у извештају комесара и у преговарачком оквиру. Но, о свему ћемо разговарати у уторак”, рекао је Карл Билт. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари