Амфилохије објавио да ће први понети камен из Његошеве капеле на врх Ловћена

ОД ВЛАДЕ ЗАТРАЖИО ДОЗВОЛУ ЗА ГРАДЊУ САБОРНОГ ХРАМА СВЕ ТРОЈИЦЕ НА ЦЕТИЊУ

  • Приликом налагања Бадњака пред Цетињским манастиром рекао: „Упутио сам писмо и премијеру Марковићу за подизање храма катедралног посвећеног Богу љубави Светој Тројици да призива и наше ближње и даљње, да љубав обједињује и да помири нас, нажалост, завађене Црногорце, прво нас овдје на Цетињу. Ја већ сам обећао да ћемо оно камење са Ловћена које је похрањено на Ивановим коритима вратити горе“

          ЦЕНТРАЛНО налагање бадњака у Митрополији црногорско-приморској обављено је пред Цетињским манастиром, а први бадњак су по виешевековној традицији и ове године налагали представници племена Бајица – Мартиновићи и Бориловићи.

          Потом су бадњаке налагали представници нахија и племена из свих крајева Црне Горе, а благосиљао их је и освештао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

          Пред Цетињски манастир су и ове године стигли бадњаци са Косова и Метохије и из Москве.

          У име Бајица, Бадњи дан је сабранима честитао осамдесетпетогодишњи Крсто Мартиновић који је рекао да Бајице овај бадњак налажу заједно са цетињским митрополитом триста година.

          Митрополит Амфилохије је честитао празник сабранима речима да је једина вечна светлост она која је засијала у Витлејемској пећини.

          „Она обасјава сву Божанску творевину од настанка, од Рождества Христовога до данашњега дана. Из те свјетлости се родио и овај краљевски град“, казао је он.

          Он је казао да данашњи празник призива све људе да се врате тој светлости.

          „Божић је дан који нас учи да обнављамо светињу у своме срцу, да прослављамо правога Бога, на мир Божји нас призива и да међу собом имамо благу, благословену и добру вољу. То је оно на шта нас призива овај празник и ова ноћ која долази. Божић-бата, наш брат небески нас на то призива“, нагласио је Владика.

          Владика Амфилохије је рекао да је важно да се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену и сагради саборни храм на Цетињу.

          „Упутио сам писмо и премијеру Марковићу за подизање храма катедралног посвећеног Богу љубави Светој Тројици да призива и наше ближње и даљње, да љубав обједињује и да помири нас, нажалост, завађене Црногорце, прво нас овдје на Цетињу. Ја већ сам обећао да ћемо оно камење са Ловћена које је похрањено на Ивановим коритима вратити горе“, казао је Владика.

          Рекао је да ће  први он узети камен да га носи на Ловћен.

          „А онда за мном сва браћа Цетињани да оперемо образ Цетиња, да вратимо Светога Петра Ловћенског Тајновидца  у његов храм, да испунимо његово завјештање и да скинемо његово проклетство са свих нас“, поручио је Митрополит Амфилохије.

          У празничном програму наступили су чланови Црквеног хора „Свети новомученик Станко“ из Никшића под управом Ленке Дурутовић, цетињског  дечјег хора „Свети Мардарије Љешански“ под управом Весне Калуђеровић и народни гуслар Жељко Бугарин.

          Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г Амфилохије синоћ је благосиљао и освештао бадњаке и у манастиру Костриковача у Мртвом Дубоком у Ровцима.

          „Богу сам благодаран што сте започели обнову ове древне светиње, и господину Минићу и свима другима. Јер, њеним васкрсењем ми васкрсавамо, васкрсавају Ровца, и све оно часно, дивно и честито у Ровцима. Ваше сабрање вечерас овдје показује да Ровца нијесу нестала“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

          „Да Господ благослови све ваше домове, посебно дјецу Господ да благослови. Она су најмилија Христу, младенцу витлејемском. Он све нас призива да будемо као дјеца. Мир Божји, Христос се роди“, казао је Митрополит Амфилохије.

          Председник одбора за обнову манастира Костриковача Никола Минић заблагодарио је Владици што је „уважио Ровчане“.

          „Рачунам да то није без разлога. Ми Ровчани смо, од тренутка кад сте се вратили у Црну Гору, увијек били уз вас и са вама. Још једном, пуно вам хвала у име свих присутних“, рекао је он.

          Владику и вјерни народ поздравио је и парох морачко-ровачки отац Обрен Шарић.

          Манастир Костриковача метох је морачког манастира, а манастирски храм старији је по предању од морачког.

          (извор: сајт Митрополије црногорско-приморске)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари