Николић српским лидерима показао „бриселска документа“

СЕВЕР КОСОВА КОНАЧНО У БЕОГРАДУ ИМА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

СА КОЈИМ МОЖЕ РАЗГОВАРАТИ КАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ СРБИЈЕ

  • Упитан да ли у документима потписаним у Бриселу има нечега о чему српска јавност није била обавештена, председник општине Звечан Драгиша Миловић за ФАКТИ одговорио потврдно: „Има пуно тога што се причало у јавности, а на папиру сасвим нешто друго стоји. Рекли су нам да ће о царини тек  бити речи, а доле се царине већ наплаћују. Борко Стефановић је причао да се део о косовским таблицама не односи на северни део Косова, а то није тачно. У документима се види да се односи и на север“
  • И ја сам јутрос - наставља Миловић - добио од ЕУЛЕКС-а обавештење да ћу морати да узмем косовске таблице. Сад треба да се каже да ли је Београд на то пристао или Приштина покушава да искористи овај вакуум док нема Владе. Ко кога завлачи и ко крије истину од народа?
  • Срби са севера очекују погоршање стања, нове нападе и демонстрације силе, а њихови лидери су Николићу поставили питање: „Ко ће да нас заштити, која институција ће да нас заштити?
  • Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је за ФАКТИ: Упознали смо председника са ситуацијом на Косову, пре свега са покушајима Приштине да уз помоћ КФОР-а и ЕУЛЕКС-а окупира север Покрајине и заокружи косовску независност. Николић нам је рекао да ће учинити све у оквиру Устава да заштити Србе на северу Косова и Метохије, јер је то његова уставна и законска обавеза
  • Који ће бити конкретни потези председника, то ће он саопштити, али се више неће десити - уверен је Пантић - да ми који на барикадама бранимо Косово радимо једно, а да режим у Београду ради нешто супротно. Координација шефа државе и нас на локалу ће сасвим сигурно убудуће бити много боља. Нећемо прибегавати насиљу, већ ћемо демократски, на барикадама и протестима спречавати да Албанци окупирају север

          КАД год је могао - Борис Тадић је бежао од Срба са сeвера Косова. Није их избегао само кад то није било могуће или кад баш не би било у интересу режима. Они су за њега били „реметилачки фактор“.

          Новоизабрани председник Србије Томислав Николић већ је показао: да српским лидерима са севера неће окретати леђа. И више од тога: већ је направио корак ка њима и продемонстрирао да ће то бити његова политика према „статусу Србије“.

          Његови гости у згради Председништва Србије били су председници општина Косовска Митровица - Крстимир Пантић, Звечан - Драгиша Миловић, Зубин Поток - Славиша Ристић и Лепосавић - Бранко Нинић. А такође и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

          Николић им је рекао да Влада Србије и све институције наше земље морају предузети све што је у њиховој моћи да би се заштитила безбедност и права грађана Србије који живе на КиМ.

          Као што је обећао, Николић им је, током разговора показао део докумената о преговорима Београда и Приштине која је претходна власт држала у тајности и која су у супротности са оним што је бивши режим јавно говорио. Николић је пре састанка најавио да ће та документа предати елегацији Срба, али је одлучено да се предаја одложи док их Кабинет председника детаљно не проучи.

          Председник Србије је обећао да ће се залагати да у свим будућим разговорима о решавању проблема КиМ учествују и директни представници косметских Срба, јер, како је подвукао, они и њихова деца морају да живе под другачијим околностима.

          „Они морају да знају шта живе и који живот живе, шта им је држава Србија омогућила, а шта је од надлежности препустила некоме ко управља Косовом и Метохијом. Не сме више, дакле, да буду као гуске у магли. О свакој одлуци коју Србија донесе, морају да буду макар обавештени. А, залагаћу се да од сада учествују и у разговорима, пошто они најбоље знају, претпостављам да нико у Београду не зна њихове проблеме боље од њих самих“, рекао је Николић.

          Он се обавезао да се „у што краћем року организују разговори свих релевантних политичких фактора у Републици Србији на којима би се постигао консензус за решавање проблема Косова и Метохије“.

          Сви проблеми у јужној покрајини могу се решавати искључиво мирним и демократским средствима, подвукао је Николић и апеловао на Србе да не одговарају на провокације и да се уздрже се од насилних акција према припадницима међународних цивилних и војних организација на КиМ.

          Председник општине Звечан Драгиша Миловић потврдио је да је Николић показао документа о преговорима Београда и Приштине и да је обећао да ће косметски Срби учествовати не само у дијалогу са Приштином, него и у доношењу политичких платформи.

          „Конкретно, председник нам је рекао да ће укључити представнике Срба и северно и јужно од Ибра у даље проговоре са Приштином. На састанцима ће бити присутан један наш представник, а о персоналним решењима ће се одлучивати зависно од теме. Бићемо укључени и у доношење политичких платформи. Сложили смо се са председником да ћемо наставити разговоре. Али нас посебно радује што ће он овде у Београду, међу релевантним политичким странкама, доћи до консензуса када је у питању Косово и Метохија и те разговоре планира да обави у наредних неколико дана и да потом изда саопштење за јавност. Ако не буде успео да на тим разговорима дође до консензуса, онда ће понудити свој предлог за решење. Срби са Косова од тога много очекују - јасније поруке из Београда и да знамо како ћемо даље“, рекао је Миловић, истичући да је циљ овог првог састанка са Николићем био да покрену решење горућих питања: слободе кретања, регистарских таблица и да се спречи насилна интеграција севера.   

          Чињеница је, подвукао је Миловић, да неко покушава да искористи институционални вакуум у Београду, односно то што нема Владе и скупштине, да би једностраним потезима, силом или  милом, а пре свега силом, интегрише у такозвано косовско друштво.

          Коментаришући то што је делегација данас имала прилике само за увид, али не и преузимање докумената, Миловић је рекао: Врло брзо ћемо сва документа са бриселских преговора добити званично од Кабинета председника. Нека смо већ добили на увид од ОЕБС-а и УНМИК-а. Реч је о документима која кабинет председника треба тек да проучи.

          Упитан да ли у документима потписаним у Бриселу има нечега о чему српска јавност није била обавештена, Миловић је одговорио потврдно: Има пуно тога што се причало у јавности, а на папиру сасвим нешто друго стоји. Рекли су нам да ће о царини тек  бити речи, а доле се царине већ наплаћују. Борко Стефановић је причао да се део о косовским таблицама не односи на северни део Косова, а то није тачно. У документима се види да се односи и на север. Дакле, шеф преговарачког тима треба да каже јавности шта је заиста договорено. ЕУЛЕКС је и јутрос скидао регистарске таблице на којима нису ознаке РКС, или КС. Ја сам јутрос добио од ЕУЛЕКС-а обавештење да ћу морати да узмем косовске таблице. Сад треба да се каже да ли је Београд на то пристао или Приштина покушава да искористи овај вакуум док нема Владе. Ко кога завлачи и ко крије истину од народа?

          Миловић је казао и да су известили шефа државе о тешкој безбедносној ситуацији која је претходних дана погоршана интервенцијом КФОР-а, као и да ће Срби настојати да смире ситуацију на северу и да се и даље залажу да се сви проблеми решавају мирним путем и дијалогом. 

          Међутим, како је истакао, очекује се погоршање стања и нови напади и демонстрације силе. „Ко ће да нас заштити? Која институција ће да нас заштити? Ми имамо само председника и већ видите да на једну његову изјаву већ крећу оптужбе“, рекао је председник општине Звечан.

          На питање хоће ли Срби наставити да блокирају кретање ЕУЛЕКС-а и да ли је о томе било речи на састанку, Миловић је одговорио да то није била тема, а да ће „припадници ЕУЛЕКС-а моћи да се крећу слободно када буду доказали да су статусно неутрални, као што је то у случају КФОР-а“.

          Приштина је, подсетио је Миловић, током претходних 13 година имала прилику да пружи руку помирења. „Ја то до сада нисам видео. Наши грађани су заплашени и ми очекујемо заокрет, као и то да се Срби са Косова укључе у преговоре са Приштином са чим се сложио и Николић“, рекао је Миловић.

          Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић оценио је двочасовне разговоре као успешне и истакао како је ово била прилика да се начелно усагласе акције Срба на терену и председника који ће искористити сва своја уставна овлашћења да би обезбедио безбедност и права Срба у јужној покјрајини.

          Упознали смо председника са ситуацијом на Косову, пре свега са покушајима Приштине да уз помоћ КФОР и ЕУЛЕКС окупира север Покрајине и заокружи косовску независност. Николић је рекао да ће учинити све у оквиру Устава да заштити Србе на северу Косова и Метохије, јер је то његова уставна и законска обавеза, рекао је Пантић.

          На питање да ли је договорено како да реагују Срби на КиМ, а како председник Србије у случају да у наредних неколико дана дође до нових насилних акција КФОР, Пантић је одговорио:

          - Који ће бити конкретни потези председника, то ће он саопштити, али се више неће десити да ми који на барикадама бранимо Косово радимо једно, а да режим у Београду ради нешто супротно. Координација шефа државе и нас на локалу ће сасвим сигурно убудуће бити много боља. Нећемо прибегавати насиљу, већ ћемо демократски, на барикадама и протестима спречавати да Албанци окупирају север. Штаб за ванредне ситуације у Косовској Митровици је договорио да оштро санкционишемо Србе који буду носили оружје, јер не желимо да икоме више пружимо прилику да нас лажно оптужи да смо пуцали на КФОР, па он мора да пуца бојевом муницијом на нас у самоодбрани, прецизирао је Пантић и истакао да је јако важно што је постигнут договор да се преговарачки тим појача представницима Срба са КиМ.

          Он је појаснио да ће у наредних неколико дана Кабинет председника, а онда и Срби са КиМ, на располагање добити споразуме односно документа на енглеском језику, а не само верзије превода на српски, те да ће упоредити колико су преводи  верни оригиналним потписаним договорима.

          Пантић је још прецизирао да су све наде сада положене у договор који би требало да постигну све релевантне политичке странке, а на тај разговор ће бити позван и председник ДС Борис Тадић. Уколико парламентарне странке одбију да буду део тима који ће радити на решавању проблема статуса, председник Николић ће изложити свој план.       

          Иначе, најављујући пре састанка да ће делегацији предати део документације до које је дошао по ступању на председничку дужност, Николић је рекао:

          „Срби са Косова и Метохије морају да буду обавештени о свим договорима и одлукама које држава Србије донесе, а које се директно тичу њихових живота. Имали они то или не, данас ће документа добити од мене. То није моја тајна. Мој живот не зависи од тога шта се дешава на Косову и Метохији, мој аутомобли носи таблице које нико не може да скине, моја лична карта важи на целој територији државе где се крећем. Они су угрожени и нихова деца морају да живе по другачијим околностима.

          Документа никада нису била у парламенту, нити су, иако немају ознаку тајности, икада била јавна. О њима су знали људи који су преговарали и они које су преговарачи обавештавали. Али, јавност ће ускоро имати на увид све што је доступно председнику Републике. Ако се нешто крије и од мене, биће сакривено и од грађана“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари