Николић ће бити покровитељ регионалног научног скупа о српском језику и писму

СРЕО СЕ СА МОМЧИЛОМ КРАЈИШНИКОМ, МОМЧИЛОМ ВУКСАНОВИЋЕМ

И СЛОБОДАНОМ РЕМЕТИЋЕМ

Момчило Крајишник и Томислав Николић

  • Председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске” Момчило Крајишник доделио му у име Асоцијације плакету „Октобарска споменица Републике Српске 1991“
  • Уследили су очекивани напади са очекиване стране. ФХП Наташе Кандић објавио да одлука председника Србије да се састане с Крајишником не представља пуку подршку РС, попут оне недавно изражене у Бањалуци, већ да говори да власт коју председник Србије предводи, подржава и начин на који је она, уз Крајишников велики допринос, током рата стварана војним путем и етничким чишћењем заузетих територија

        ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са председником Асоцијације „Ствараоци Републике Српске” Момчилом Крајишником, председником Српског националног савета Црне Горе Момчилом Вуксановићем и академиком Слободаном Реметићем.

        Председник Николић је са својим гостима разговарао о начинима унапређења културних веза српског народа на просторима бивше Југославије, саопштила је Прес служба Председништва, преноси Танјуг.

        Посебан акценат стављен је на положај и заштиту људских права српског народа у земљама региона, као и заштиту ћирилице и српског језика. Председник Николић је предложио да се у сарадњи са Српском академијом наука и уметности одржи научни скуп о српском језику и писму и прихватио да буде покровитељ тог скупа.

        Председник Асоцијације „Ствараоци Републике Српске” Момчило Крајишник доделио је у име Асоцијације председнику Николићу плакету „Октобарска споменица Републике Српске 1991”, наводи се у саопштењу.

        Како се и могло очекивати, одмах су се огласили они који патентирано најбоље на свету знају шта је за Србију добро и над тим добром бдију даноноћно.

        Иницијатива младих за људска права критиковала је Николића због сусрета са Крајшњиком и оценила да је то почетак „ратнохушкачке кампање“ актуелног председника.

        У саопштењу достављеном медијима, Иницијатива младих наводи да након свих дешавања која су пратила обележавање Дана Републике Српске, што је за њих ревизија историје и негирање злочина, Николић се састаје са Крајишником, који је осуђен за ратне злочине као један од политичких лидера босанских Срба током рата.

        И Фонд за хуманитарно право (ФХП) осудио је Николићеву одлуку председника Србије Томислава Николића да се састане с председником Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ јер се ради - како је објавио - о човеку који је био осуђен за ратне злочине у Босни и Херцеговини.

        „Такав потез председника представља недопустиво ругање жртвама, и у директној је супротности с прокламованом намером Србије да ради на помирењу у региону“ - пише у саопштењу ФХП.

        Фонд Наташе Кандић се потрудио и да покаже да се не боји конкуренције Чеде Јовановића и Ненада Чанка:

        „ФХП сматра да одлука председника Србије да се састане с Крајишником, не представља пуку подршку РС, попут оне недавно изражене у Бањалуци, већ говори да власт коју председник Србије предводи, подржава и начин на који је она, уз Крајишников велики допринос, током рата стварана војним путем и етничким чишћењем заузетих територија“.

        ФХП је још објавио да одржавање контаката званичника институција Србије са осуђеним ратним злочинцима, опструира процес суочавања са узроцима и последицама ратова 1990-их година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари