Не би било лоше да ЦЕАС објасни НАТО да је дужан да помогне Италији у борби против епидемије

ОЦЕНИО ДА СУ ВУЧИЋЕВЕ РЕЧИ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА ПРИМЕР ХРАБРОГ ЛИДЕРСТВА

* Центар за евроатлантске студије уверен да је Србија жестоко платила све своје лоше и злочиначке политике деведесетих - од разарајућих вишегодишњих УН санкција, преко бомбардовања које је однело око 800 живота и начинило огромну материјалну штету, преко сарадње са Хашким трибуналом

* ФАКТИ: ЦЕАС је поводом наступа председника Србије – оценивши да и пандемија корона вируса показује да су безбедносни изазови у данашњем свету недељиви – још подсетио да је један од елемената ИПАП помоћ НАТО-а јачању властитих капацитета Републике Србије за смањење ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама“. Што би наши сељаци рекли, лепо то блеји, али је остављање на цедилу Италије, једне од најважнијих чланица НАТО, директан доказ да се слабо `музе`. Могао би ЦЕАС и да објасни МИП Србије да је НАТО – а не Русија - са 14 транспортних авиона послао Италијанима у помоћ 100 својих вирусолога и епидемилога. И још штошта...

_________________________________________________________________________

        РЕЧИ председника Александра Вучића поводом годишњице НАТО бомбардовања су пример храброг лидерства у посебно тешким временима, саопштио је Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС).

        У саопштењу се наводи да је Вучић, између осталог, рекао да и данас, 21 годину касније, знамо колико су страшан злочин починили над нама, али да смо научили много и из сопствених грешака, неодговорног политичког деловања и јуначења без покрића.

        “Снага једне земље и њеног руководства, али и међународних организација, препознаје се и по њиховој способности да увиде грешке претходних администрација, ако их је било, и да из њих уче”, кажу у ЦЕАС-у.

        У саопштењу које су доставили медијима подсећају да је Србија жестоко платила све своје лоше и злочиначке политике деведесетих од разарајућих вишегодишњих УН санкција, преко бомбардовања које је однело око 800 живота и начинило огромну материјалну штету, преко сарадње са Хашким трибуналом.

        ЦЕАС очекује да Западна међународна заједница настави са притиском на косовско друштво и званичнике да се суоче са својим делом одговорности и подрже рад Специјализованих већа за злочине ОВК над око 1.500 Срба и других не-Албанаца, за које 21 годину касније скоро још нико није одговарао.

        У саопштењу се наглашава значај чињенице да је крајем 2019. године Србија окончала процедуру усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) с НАТО-ом за период 2019-2021.

        Наводи се и да је Министарство спољних послова Србије том приликом оценило да усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а и ствара услове за наставак редовног и структурисаног дијалога о свим питањима од обостраног интереса.

        Такође, том приликом је Министарство оценило да постоји и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви.

        „Има ли очитијег доказа потврде наведене оцене од глобалне пандемије корона вируса? Подсећамо да је један од елемената ИПАП помоћ НАТО-а јачању властитих капацитета Републике Србије за смањење ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама“, наводи ЦЕАС.

        ЦЕАС се искрено нада да ће држава Србија ову помоћ искористити до максимума, а грађане и људе који се тренутно налазе у Србији позива да се у потпуности придржавају мера које су надлежни органи донели у циљу борбе против епидемије корона вируса.

        (Танјуг)

     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари