Министар Поповић испратио српске студенте на обуку у кинеском гиганту „Хуавеи“

ЛИ МЕНГКУН: СРПСКИ СТУДЕНТИ СУ ПРИ ВРХУ СТУДЕНТСКИХ ДЕЛЕГАЦИЈА КОЈЕ КОД НАС СТИЖУ

  • У двонедељној посети Кини биће седам студената Електротехничког факултета из Београда, по један студент са Факултета техничких наука из Новог Сада и IT Академије из Београда, као и један ученик Треће београдске гимназије
  • Програм обуке укључује тренинге у подручју најнапреднијих технологија за телекомуникације, IT, Клауд, 5Г, као и „интернет ствари“, „паметних мрежа“ и „паметних градова“

       „ИЗУЗЕТНО сам задовољан што ће наши студенти имати прилику да се на непосредан начин упознају са иновацијама и новим технологијама које развијају стручњаци Хуавеиа у Кини. То је јединствена прилика да стекну драгоцено интернационално искуство у компанији која запошљава 180.000 људи и послује у преко 150 земаља света“, рекао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

        Он је данас примио десет студената са техничких факултета из Београда и Новог Сада, а међу њима и једног ученика из Београда, који ће следеће недеље отпутовати у посету Кини у оквиру програма „Seeds for the future“ који спроводи кинеска компанија Хуавеи.

        Том приликом Поповић је објаснио да програм обуке укључује тренинге у подручју најнапреднијих технологија за телекомуникације, IT, Клауд, 5Г, као и „интернет ствари“, „паметних мрежа“ и „паметних градова“.

        „Реч је о дигиталним технологијама које унапређују ефикасност индустрије и олакшавају живот људи широм планете. То више није будућност, то је садашњост у којој живимо. Ако желимо да развијамо економију засновану на иновацијама, морамо стално да учимо и унапређујемо наша знања“, рекао је Поповић.

        Он је истакао да ће после теоријског дела у учионицама, српски студенти, заједно са експертима из Хуавеија, радити у истраживачком и развојном центру ове компаније на конкретним задацима.

        „Програм укључује и практичан рад на конкретним технолошким решењима, а након тога сви студенти полажу завршни тест“, објаснио је министар.

        Он је истакао да ће Влада Републике Србије наставити да улаже значајна средства у развој иновација, иновационог предузетништва и иновационе инфраструктуре.

        „Следеће године Влада Србије издвојиће још већа средства за развој иновационог предузетништва младих, а уз то очекујемо завршетак изградње иновационог и научно-технолошког парка у Новом Саду, а 2019. године и завршетак научно-технолошког парка у Нишу“, рекао је Поповић.

        Заменик генералног директора компаније Хуавеи за регион Балкана, Ли Менгкун, захвалио се министру Поповићу на пријему и истакао да су српски студенти по квалитету увек при врху студентских делегација из 150 земаља света које учествују у програму „Seeds for the future“ компаније Хуавеи.

        „Млади инжењери из Србије су једни од најбољих који учествују у нашем програму и ми смо задовољни што имамо прилику да са њима размењујемо наша знања и искуства. Уверен сам да ће ови млади људи по повратку из Кине још више допринети томе да Србија постане центар за иновације и информационе технологије у региону“, рекао је Ли.

        Међу младима који ће боравити у двонедељној посети Кини налази се седам студената Електротехничког факултета из Београда, по један студент са Факултета техничких наука из Новог Сада и IT Академије из Београда, као и један ученик Треће београдске гимназије.

         (саопштење кабинета Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари