Република Српска је омогућила да Срби у БиХ остану и опстану

ДСС ПОДРЖАЛА ОДЛУКУ

ЧЕТИРИ СРПСКЕ ОПШТИНЕ СЕВЕРА КОСОВА О РЕФЕРЕНДУМУ

  • Последње је време да се успостави минимална солидарност на релацији грађани Србије са ове и оне стране административне границе, рекао је потпредседник ДСС Слободан Самарџић и додао да је референдум неопходан да се не би догодило да она постане права државна граница и начин да се покаже и Србији, и Албанцима на Косову и региону и свету шта Срби мисле о ономе шта им се спрема
  • Део територије не треба дати ни за шта, па макар то било и чланство у ЕУ…а о нечему малом као што је кандидатура не треба ни говорити, упозорио је Самарџић

        ДЕМОКРАТСКА странка Србије честитала је 20 година од оснивања Републике Српске, оценивши то важним догађајем јер је та државна форма обезбедила останак и опстанак  српског народа у Босни и Херцеговини.

        Потпредседник ДСС Слободан Самарџић је на конференцији за новинаре рекао да је то био „историјски догађај“ по свом значају, за који треба честитати народу који је „у најтеже време успео да се сабере и направи прави потез“.

        Самарџић је навео да је то историјски догађај који има своју трајност, оправдање и пуни легитимитет у данашњем времену.

        Он је навео да је Дејтонски споразум пример како се дошло до компромиса за решење конфликта који је то у правом смислу речи јер није идеалан али очувава интересе сва три завађена народа.

        Према његовим речима, Дејтонски споразум је и један од примера како је мир ипак очуван уз све тешкоће, уз све покушаје да се БиХ централизује.

        Самарџић је рекао да је то начин како је један конфликт решен док је Косово и Метохија супротан пример где до компромиса није дошло“и где међунарoдна заједница, пре свега западне земље, нису нашле разлоге да услише интересе страна у сукобу и на самом Косову и Метохији између Алабанаца и Срба и албанских политичких представника и Србије“.

        Скупштина српског народа у БиХ је на данашњи дан пре две деценије у Сарајеву донела Декларацију о проглашењу РС. Скупштина српског народа БиХ основана је годину дана раније.

        У наставку конференције Самарџић је реко да ДСС подржава одлуку одборника четири општине са севера Косова о одржавању референдума. Како тврди, сви договори које је Београд „потписао“ у дијалогу са Приштином су „заправо у прилог томе да се Срби натерају да живе под албанском влашћу“.

        Он је оценио да референдум скида са дневног реда причу о манипулацији да неке опозиционе странке из Београда утичу на општинске челнике и руководе њиховим акцијама.

        „Последње је време да се успостави минимална солидарност на релацији грађани Србије са ове и оне стране административне границе“, рекао је Самарџић и додао да је референдум неопходан да се не би догодило да она постане права државна граница и како би се показало и Србији, и Албанцима на Косову и региону и свету шта Срби мисле о ономе шта им се спрема.

        Одговарајући на питања везана за кандидатуру Србије за чланство у ЕУ, Самарџић је рекао да „део територије не треба дати ни за шта, па макар то било и чланство у ЕУ…а о нечему малом као што је кандидатура не треба ни говорити“.

        Коментаришући дијалог у Бриселу, он је навео да је, што се тиче представљања на међународним конференцијама, статус Косова одређен и да Приштина наступа под ознаком УНМИК-Косово које произилази из оснивачког споразума ЦЕФТЕ

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари