Избор је наш: Српска и Србија да позову Русију да именује свог изасланика за Западни Балкан

ВАШИНГТОН ЈЕ УПРАВО ИМЕНОВАО МЕТЈУА ПАЛМЕРА ЗА СВОГ ИЗАСЛАНИКА, А ЕУ ЈЕ ВЕЋ ПОСРЕДНИК

* Именовање Палмера је наставак пристрасне политике САД изражене кроз агресије 1995. и 1999. над српским народом, а он се још залаже за вјештачки БХ-идентитет: „Наша визија Западног Балкана је да све земље буду грађанске (изборни принцип, један човјек један глас)... У БиХ то би побољшало осјећај за национални државни идентитет“

* Русија се уравнотежено односи према свима народима Балкана и поштује међународно право, а англосаксонци нису подржавали принцип један човјек један глас у Југославији. Не поштују га ни сада гдје су год Срби у већини, а подржавају га у БиХ

_______________________________________________________________________

           ПОКРЕТ Избор је наш сматра да би дошло до праведнијег приступа рјешавању проблема на Балкану ако се у тај процес доласка до рјешења, поред већ укључене ЕУ и већ именованог специјалног изасланика САД-а за Западни Балкан, укључи и специјални представник Русије.

           Русија се залаже за поштовање међународног права. И поред братског односа према српском народу, има уравнотежено сагледавање интереса свих народа на Балкану. А именовање специјалног изасланика САД за Западни Балкан, Метјуа Палмера, представља наставак пристрасне политике САД изражене кроз агресију 1995. и 1999. над српским народом.

           Те агресије су пресудно утицале на рат у БиХ и створиле околности за проглашење тзв. државе Република Косово.

           У све је уграђена и жеља САД да се што прије постигну своје циљеве – признавање Косова од стране Србије и централизацију БиХ уз слабљење Републике Српске и потчињавање српског народа.

           Да се та политика наставља, доказ су и најновије изјаве специјалног изасланика Палмера дате у интервјуу љубљанском дневном листу Дело.

           Јер, каже он: „Наша визија Западног Балкана је да све земље буду грађанске (изборни принцип, један човјек један глас)... У БиХ то би побољшало осјећај за национални државни идентитет“.

           Изборни систем један човјек један глас руши Анекс IV Дејтонског споразума у којем је Република Српска политички ентитет српског народа а Бошњачко-хрватска федерација политички ентитет Бошњака и Хрвата, док су сва три народа (Бошњаци, Срби и Хрвати) равноправни – конститутивни у заједничким институцијама Дејтонске БиХ.

           Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности сва три народа и у РС и у БХ Федерацији је правно проблематична, легално донесена али не и легитимна. Донијели су је судије странци уз подршку судија Бошњака, док су судије Срба и Хрвата били против.

           Занимљиво је да англосаксонци нису подржавали принцип један човјек један глас у Југославији па ни сада гдје су год Срби у већини, док се сад залажу за тај принцип, рецимо у Хрватској из које је протјерано скоро 700 хиљада Срба а у њој сада живи преко 95% Хрвата, као и у БиХ гдје су сада већина Бошњаци.

           Посебно је опасна Палмерова изјава: „У БиХ би то побољшало осјећај за национални, државни идентитет“.

           То је покушај стварања вјештачког БХ идентитета који може изазвати сукобе на овим просторима, а унапријед је осуђен на неуспјех.

           У БиХ су странци наметнули и грб и химну (музика подсјећа на уводну пјесму филма Животињска кућа), а то су темељни симболи сваког идентитета, да не говоримо даље.

           Због свега, сматрамо да заједно Србија и Српска треба да замоле Русију да именује свог представника за Западни Балкан у циљу доласка да праведног и дуготрајног рјешења проблема на Балкану.

           (Дане Чанковић, предсједник СНП Избор је наш, Бањалука)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари