ГУЛ: Турска очекује од Србије да буде темељ мира и стабилности на Балкану

ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ СЕ У ИСТАНБУЛУ СУСРЕО СА ПРЕДСЕДНИКОМ ТУРСКЕ

  • Турска од Србије преузела председавање BSEC-ом, а Николић изразио је уверење да је та организација „довољно зрела да почне нову еру односа и сарадње у корист просперитета и благостања народа региона“

          ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић састао се у Истанбулу са председником Републике Турске Абдулахом Гулом, у оквиру самита шефова држава Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC).

          Николић и Гул разговарали су о развоју сарадње, пре свега економске, између Србије и Турске. Турска је Србији још раније понудила помоћ за излазак из економске кризе, и то у виду инвестиција у инфраструктуру. Председник Гул је посебно истакао да Турска очекује од Србије да буде темељ мира и стабилности у овом делу Европе.

          Председник Николић је рекао да добри односи две земље треба и даље да се унапређују, од чега ће интерес имати грађани обе државе.

          Он је додао да Србија придруживање Европској унији сматра својим стратешким циљем и да од тога неће одступити.

          Такође, рекао је да наша земља има огроман потенцијал у природним и људским ресурсима, који представљају њену компаративну предност, и да ће и даље градити мостове добросуседске сарадње и радити на томе да наша држава буде пре свега економски јака и просперитетна.

          На челу Организације за црноморску економску сарадњу од 1. јула ће се наћи Турска, којој председавање баш на овом самиту треба да преда наша земља.

          Николић је, иначе, на самиту у Истанбулу оценио да је Организација за црноморску економску сарадњу (Black See Economic Cooperation - BSEC) спремна за нову еру односа у региону:

          „Република Србија, земља кандидат за чланство у Европској унији, снажно подржава јачање сарадње Организације за црноморску економску сарадњу и Европске уније у циљу остваривања конкретних резултата“, рекао је Николић на самиту BSEC-а у Истанбулу.

          Председник Србије, која завршава шестомесечно председавање BSEC-ом, изразио је уверење да је та организација „довољно зрела да почне нову еру односа и сарадње у корист просперитета и благостања народа региона“.

          Он је оценио да ће у испуњењу постављених пројектних задатака важну улогу имати и сарадња BSEC-а с другим међународним организацијама.

          „Ту пре свега имамо у виду Европску унију за коју сам уверен да поседује још много могућности и потенцијала за сарадњу који нису искоришћени у свом највећем обиму, а која је преко Европске комисије присутна у нашој организацији“, рекао је Николић.

          Поводом обележавања 20 година постојања BSEC-а, Николић је оценио да је заједничко успешно председавање Србије и Турске данашњим великим догађајем најбоља потврда сарадње и спремности да се заједнички одговори на изазове са којима су суочене.

          „Не сумњам да ће овај догађај представљати прекретницу у даљем раду, функционисању и развоју организације“, рекао је Николић.

          Чланице BSEC су Азербејджан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска, Украјина и Србија, а статус посматрача има десетак земаља и неколико међународних организација.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари