Ердоган: Нови Пазар, мој завичај, красе га Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија

НОВОПАЗАРЦЕ ПОЗДРАВИО РЕЧИМА: „ЖИВЕЛО СРПСКО-ТУРСКО ПРИЈАТЕЉСТВО! ЖИВЕЛА СРБИЈА!“

 • Александар ВУЧИЋ: „Знам ја да овде нећу бити поздрављен ни упола као Реџеп Тајип Ердоган, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и да кажем да сам радио и радим најбоље што могу и што умем у вашем интересу и интересу свих грађана Србије, без обзира на веру и националну припадност”
 • „Чуваћемо наше пријатељство”, поручио је Реџеп Тајип Ердоган, који је на овације Новопазараца одговорио тако што је председнику Србије Александру Вучићу стегао и високо подигао руку и рекао: „Надам се да нас нације неће одвајати већ да ће нас Србија спајати”
 • Велики број грађана је у црвеном, или носе мараме и шалове са обележјима Турске, а на Новопазараској тврђави истакнуте су заставе Турске, Србије и Новог Пазара, а град је украшен и балонима у бојама застава две земље

        ИМАМ довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и кажем вам да сам радио и радићу у најбољем интересу и вас и сваког грађанина Србије, без обзира на веру и нацију, поручио је данас председник Србије Александар Вучић грађанима Новог Пазара у заједничком обраћању са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

        „Знам ја да овде нећу бити поздрављен ни упола као Реџеп Тајип Ердоган, али имам довољно храбрости и чисте савести да могу да изађем пред вас и да кажем да сам радио и радим најбоље што могу и што умем у вашем интересу и интересу свих грађана Србије, без обзира на веру и националну припадност”, рекао је председник Вучић.

        Захвалио је Ердогану што мисли на становнике који овде живе и жели да помогне колико и ми желимо и хоћемо.

        „Наш је посао да радимо колико можемо и развијамо све делове Србије и да улажемо све више новца” рекао је председник и најавио пројекат изградње пута Пожега-Бољаре.

        Жеља је, каже, да се овај крај споји и са Београдом и Сарајевом и Подгорицом.

        „Наш је посао да правимо путеве, болнице, вртиће и школе и то ћемо наставити да радимо и не постоји ништа важније од тога”, поручио је српски председник.

        „Живело српско-турско пријатељство. Живела Србија”, поздравио је Вучић Новопазарце. 

Ердоган: Србија нас спаја, чувајмо пријатељство

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас у обраћању грађанима у Новом Пазару да Турска жели Србији да буде земља у којој владају јединство и слога и да буде земља просперитета, због чега је спреман на сарадњу у свим областима.

        „Чуваћемо наше пријатељство”, поручио је Ердоган, који је на овације Новопазараца одговорио тако што је председнику Србије Александру Вучићу стегао и високо подигао руку.

        „Надам се да нас нације неће одвајати већ да ће нас Србија спајати”, рекао је турски председник.

        Он је рекао да је Санџак, како је назвао Рашку област, један од најбитнијих мостова који повезује држављане Турске пореклом из Санџака и бошњачку мањину у Србији.

        „Ова јака веза позитивно се одразила и на развој наших билатералних односа”, рекао је Ердоган и подсетио на песму „Кад погледам са бедема видим диван град.... “.

        „Нови Пазар, мој завичај, мој најмилији град, њега красе манастир Сопоћани и стара тврђава, а најлепша је Алтун-алем џамија”, приметио је Ердоган.

        Радићемо, додао је, на повећању просперитета Србије и Новог Пазара као важног дела ове земље.

        Он је истакао да је председник Србије Александар Вучић прави и искрени пријатељ Турске и подсетио да је био један од првих који је пружио подршку институцијама Турске у ноћи када је у тој земљи покушан пуч.

        Ердоган је, позивајући на слогу, рекао да су за „сваки хаос и сукоб који је настао на Балкану са провокацијама спољних сила” највећи цех увек плаћали људи који у том региону живе.

        „Колико год будете јединствени и сложни, колико год будете живели као браћа, толико ћете бити сигурнији и боље ћете живети”, рекао је Ердоган.

        „Бићемо јаки и чврсти, бићемо браћа и чуваћемо наше пријатељство”, поручио је турски председник.

        Приметио је да су „људи из овог дела Србије лепи, згодни и храбри” и рекао да им преноси поздраве од свих 70 милиона становника Турске.

        „Као што знате, јуче сам дошао са 10 народних посланика, са министрима и 200 пословних људи. Имало смо веома плодоносне разговоре”, рекао је Ердоган.

        Ердоган је рекао да ће Турска као што је то случај са другим пројектима развоја пружити подршку за развој Санџака, те да ће позвати турске бизнисмене да улажу у Србији, посебно у ову регију.

        Навео је да је јуче са Србијом потписан и споразум о увозу пет тона говеђег меса у Турску.

        „Жеља нам је да део те квоте и меса са Пештарске висоравни иде за Турску”, рекао је Ердоган и навео да ће Турска уложити све напоре на саобраћајним и трговинским везама.

        Он је истакао да се нада да ће од сада наступити нови период, како у изградњи инфраструктуре тако и других послова са Србијом.

        Где год да одемо на Балкан сусрећемо са присношћу и топлином, рекао је Ердоган и још једном истакао захвалност председнику Вучићу на гостопримству.

        „Приликом целе посете Србији смо се осећали као код своје куће. Хвала на дочеку и гостопримству, хвала и општини Нови Пазар која је направила овај дочек”, рекао је Ердоган.

        Ердоган је истакао посебан однос према регији Санџаку, где је „ваша срећа наша срећа и ваша бол је наша бол”.

        Он је истакао да је ова заједница и јединство које је данас показано показатељ колика је потреба народа за миром, просперитетом и благостањем.

        „Надам се да нас нације неће одвајати, већ да нас Србија треба спајати”, рекао је Ердоган.

        „Драга браћо, Санџак је један од најбитнијих мостова која повезује наше људе који су пореклом одавде и бошњачку мањину у Србији”, рекао је Ердоган.

        Сви заједно видимо да се ова јака емотивна веза позитивно одразила и на развој наших билатералних односа, јуче смо потписали 12 споразума, а овде смо потписали још четири, дакле за два дана 16 споразума, истакао је Ердоган.

        „Са мојим пријатељем Вучићем имамо заједничка мишљења, а да овде имамо посебно место су показали наша браћа овде, као што су то показали целом свету оне тешке ноћи 15. јула”, рекао је Ердоган.

        Додао је да су тада „наша браћа из Санџака” показала да су „искрена и права браћа”.

        Ердоган је додао да сматра, да ће народ Санџака бити у сарадњи са турским народом у борби против терора, а Турска ће, као што је то случај са другим пројектима развоја, пружити подршку за развој Санџака.

        „Позваћемо наше бизнисмене да улажу у Србију, посебно у ову регију”, рекао је Ердоган.

        Како је рекао, лепу вест у вези изградње пута Београд-Сарајево даће председник Вучић.

        „Тај пут који ћемо правити биће пут мира и просперитета у овој регији” поручио је Ердоган.

        Он је додао да жели да се „боли које су се дешавале у прошлости никада више не проживљавају овде” и навео да Тусрка никада није подржавала било какву неправду према било ком народу.

        Како је рекао, он и Вучић као руководиоци одлучни су да раде на јачању стабилности и просперитета на Балкану, истичући да верује да и грађани тако осећају.

        „Не заборавите, увек смо поред вас, бићемо једни, бићемо јаки, бићемо чврсти, бићемо браћа - и ако бог да чуваћемо наше пријатељство” поручио је Ердоган. 

        Председници Србије и Турске Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган стигли су у Нови Пазар нешто после 13.00, и одмах се састали са градоначелницима и председницима општина Нови Пазар, Рашка, Краљево, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош и Прибој.

        Двојицу председника испред Градске управе дочекао је велики број грађана Новог Пазара и околине како би их поздравили.

        Скоро свака зграда у центру украшена је заставама Турске и Србије или транспарентом „Добродошли у Нови Пазар”, „Вучић - Ердоган”, док преко пута Градске управе доминира транспарент са великом сликом председника Турске, уз текст „И за речи и за поступке”, на турском.

        Велики број грађана је у црвеном, или носе мараме и шалове са обележјима Турске, а на Новопазараској тврђави истакнуте су заставе Турске, Србије и Новог Пазара, а град је украшен и балонима у бојама застава две земље.

        Испред Градске управе монтирана је и велика бина са транспарентом на два језика „Нови Пазар - мост пријатељства”, са које се два председника обраћају окупљенима, а планирано је да затим Вучић и Ердоган прошетају центром Новог Пазара. 

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Водканов's picture
Водканов 17:25 11.10.2017.

 • +27
Voting is closed.

Срамотно за Србе Хришћане да овако дочекају задртог Османлију, да је Нови Пазар у Србији засигурно потврђују речи Османлије као његовом завичају. Кад Србину узмеш Косово дефинитивно ништа више није његово!

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 19:35 11.10.2017.

 • +32
Voting is closed.

Samo polako...Putin ga je uljudio do neprepoznatljivosti...
Nakon govora koji je održao u Prištini prije tri godine imam utisak da je drugi čovjek u pitanju a ne samo zbog retorike, već i ovih naočara koje ne skida.
Mada, ko zna, možda za ovakve prilike šalje dvojnika, Anglosaksonci mu rade o glavi!

Водканов's picture
Водканов 21:38 11.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Не знаш ништа о Ердогану, он ће једно рећи у Москви, друго у Приштини, треће у Београду - а мисли су му увек исте османлијске. Ако то никога није уверило из говора у Новом Пазару - алал ти Србине или већ шта си!

raikkonen1's picture
raikkonen1 08:36 12.10.2017.

 • +11
Voting is closed.

balije u bosni, raskoj i u makedoniji turski jezik znaju koliko mi japanski, eeejj koje su to budale skupili se 20000 baljendera u novi pzar i dere se,.. erdogan-turska erdogan turska, a kad perdogan senilni jede govna okupljenoj baljenderskoj lojavoj amorfnoj masi sledi prevod sa prevodiocem na srpski!!??..eejj ne znaju turski ni jednu jedinu rec a kazu da im je turska domovina!!!..pa i ako su nekdashnji srbi , mnogo je! sve to treba poklati!!..nema leka za tu zgadiju!! poserem im se u usta balijska a i ovom erdoganu,, samo kolac sirovi sa zuljevima u dupe i neka visi tako u anadolijii, kopile gnusno turkeljisko!!

Арчибалд Рајс's picture
Арчибалд Рајс 19:57 11.10.2017.

 • +28
Voting is closed.

Министар вањских послова Србије може да буде кафански пјевач. Ако је Србима то нормално онда је уреду. Србија ће завршити као и сваки кафански гост, продајом своје имовине.

MOHOMAX's picture
MOHOMAX 20:05 11.10.2017.

 • +20
Voting is closed.

Нека, нека, Вучић веома мудро води спољну политику. Важно је муслимане истргнути од хрватског и западњачког утицаја.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 20:39 11.10.2017.

 • +1
Voting is closed.

Tako rece predsednik zemlje....i zamislite ,osta covek ziv.

wrtikappa's picture
wrtikappa 00:14 12.10.2017.

 • +15
Voting is closed.

Odvedite ga malo da obidje i manastire po Kosovu i Metohiji!!

iki's picture
iki 06:40 12.10.2017.

 • +15
Voting is closed.

Ja imam bolji predlog, neka ga prošeta do Niša i pokaže mu Ćele_kulu!!!

misko's picture
misko 01:00 12.10.2017.

 • +18
Voting is closed.

Videcemo na sta ce ovo da izadje, necu da pljujem na mogucu dobru nameru, ja ne delim ljude po imenu nego po srcu, ako je turcima u novom pazaru ili kako oni vole da zovu taj kraj, sandzaku ovo ispunilo srca i dalo im radost, neka bude tako. Samo, ko bude IZDAO ovaj dan GADNO CE DA PLATI. To vazi i za TURKE i za SRBE.Drago mi je da ovo daje mogunost da mi svi zajedno spustimo loptu povodom mnogo losih stvari iz proslosti, i da mozda ipak prestanemo da se svadjamo dok nas GOVNA sa zapada gaze ZAJEDNO na kilo.

Додај коментар