Двојица Шиптара у Прилужју напала ножевима Србе

ПРОТИВ НИКОЛЕ ДЕЈАНОВИЋА И ЊЕГОВИХ РОЂАКА ПРВО УПОТРЕБИЛИ БИБЕР СПРЕЈ

           МЛАДИЋ који је раније данас нападнут ножем у селу Прилужју код Вучитрна је стабилно, али су му нанете тешке повреде које могу витално угрозити његов живот, рекао је доктор Златан Елек на Одељењу интензивне неге у болници у Косовској Митровици.

         „Никола Дејановић довезен је са више убодних рана у грудни кош и леву слабину. Тренутно се налази у јединици Интензивне неге на 24-часовном мониторингу свих виталних функција”, казао је доктор Елек.

         Како јавља репортер Бете, у болници у Косовској Митровици је поред породице повређеног младића био и председник Привременог органа општине Вучитрн Александар Мишић који је оценио да је „овај покушај убиства атак на највећу српску енклаву Прилужје, са циљем да се Срби заплаше и иселе из својих домова”.

         „Овакви напади уносе немир међу људе, али сигуран сам да нас неће поколебати у намери да останемо на својим огњиштима”, рекао је Мишић и позвао државу, власт у Приштини и надлежне органе да осуде напад и пронађу и казне починиоце.

         Према речима мештана, нападнути младић је са својим рођацима кренуо кући из оближњег кафића, али их је у центру села сустигао аутомобил из којег су после кратког питања на албанском језику изашла двојица нападача који су српске младиће најпре испрскали бибер спрејом, а потом и потегли нож.

         Мештани верују да су нападачиАлбанци, а како су навели, након што су Николи нанели више убодних рана они су побегли аутомобилом.

         Ђурић: У току је организована кампања

                 насиља над Србима у покрајини

         ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић најоштрије је осудио јутрошњи напад на српске младиће у селу Прилужје и затражио од надлежних органа и међународне заједнице да у најхитнијем року пронађу починиоце и спрече даљу ескалацију насиља над Србима на Косову и Метохији.

         „Након недавног рањавања Александра Јефтића у Сувом Долу и јутрошњег рањавања српског младића у Прилужју сасвим је јасно да је у току организована кампања насиља над Србима у покрајини, и да је неопходно предузети најодлучније мере како би се спречило да екстремисти угрозе годинама грађен мир”, навео је Ђурић у саопштењу.

         Он је истакао да привремене институције самоуправе у Приштини морају да се, уколико не желе неконтролисану ескалацију насиља на Косову и Метохији, јасно ограде од бруталних и подмуклих етнички мотивисаних напада на Србе и да ангажују све капацитете како би злочинци били приведени правди.

         „Очигледно противници мира и суживота на Косову и Метохији на овај начин настоје да поткопају настојања да се проблеми на терену решавају мирним средствима и дијалогом и да код Срба у покрајини изазову страх и немир”, оценио је Ђурић.

         Према његовим речима, јутрошњи напад је још једна потврда неуспеха дела међународне заједнице да готово две деценије од завршетка ратних сукоба на Косову и Метохији успостави владавину закона и услове за сигуран и достојанствен живот српског народа.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари