ДСС поднела предлог Резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима

ЈОВАНОВИЋ: НИШТА НЕЋЕ РЕШИТИ МОРАТОРИЈУМ НА РАСПРАВЕ О ТОМ ДЕЛУ ПРОШЛОСТИ

        ПОСЛАНИЦИ Демократске странке Србије поднели су Скупштини Србије Предлог Резолуције о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата.

        „До помирења српског и хрватског народа, као предуслова трајног мира и стабилности на нашим просторима, може да дође само уколико се историјске чињенице не фалсификују, жртве злочина геноцида не забораве, а злочинци не оправдавају”, рекао је председник ДСС Милош Јовановић, а преноси та странка.

        У изјави лидера ДСС наводи се да смо суочени са повампирењем усташтва у Хрватској, систематским затирањем сећања на геноцид извршен у НДХ, па чак и његовим отвореним негирањем, као и фалсификовањем чињеница о ратним збивањима и изгону Срба из Хрватске деведесетих.

        „Истовремено српски политички врх предлаже мораторијум на расправе о прошлости везано за збивања у Хрватској, па подношење Предлога Резолуције сматрамо својом политичком дужношћу и моралном обавезом”, истакао је Јовановић.

        Он је закључио да нас „историја учи да мораторијум на теме из прошлости не води помирењу, и да је последњи полувековни Брозов мораторијум завршио поновљеним злочинима и етничким чишћењем Срба”.

        (саопштење Демократске странке Србије)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари