Ђурић: По десет општина из Србије да стане иза сваке српске општине на КиМ

ПОМОЋ НЕЋЕ БИТИ САМО У НОВЦУ: ОТВАРАЋЕ СЕ РАДНА МЕСТА

И ОБЕЗБЕЂИВАТИ СТИПЕНДИЈЕ СРПСКОЈ ДЕЦИ

Марко Ђурић

  • Министар Бранко РУЖИЋ присутне градоначелнике и председнике општина подсетио да је данас 1.760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, односно 1.760. дан неиспуњених обавеза Приштине: „Приштина је учинила све да до формирања ЗСО не дође и непрестано подгрева страх Албанаца да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на Косову, по систему спојених судова значи добробит свих грађана“

        ОПШТИНЕ и градови централне Србије укључиће се у пружање помоћи и подршке општинама на Косову и Метохији у којима претежно живи српско становништво, најављено је на данашњем округлом столу у Нишу у оквиру унутрашњег дијалога о Косову.

        Скупу су присуствовали градоначелници и председници општина из свих делова Србије, а директор Канцеларије Владе Србије за Косово Марко Ђурић је рекао да локалне самоуправе треба да носе део терета и одговорности за државну и националну политику.

        „Мислим да смо се овде у Нишу договорили да сваку од 10 српских општина на Косову и Метохији, узме по 10 општина из Централне Србије под бригу и заштиту. На тај начин укључићемо и јединице локалне самоуправа са територије целе земље у борбу за очување нашег народа на Косову“, изјавио је Ђурић.

        По његовим речима, не ради се само о подршци у новцу и приоритет није новац.

        „Потребно је да се организујемо и индивидуално помогнемо општинама онолико колико можемо. Некада је то посета, некада тако што ћемо наћи привреднике из локалних општина које ће стипендирати српску децу на Косову“, рекао је Ђурић.

        Навео је да су општине са севера Србије за неколико недеља прикупиле чак 60 шлепера помоћи Србима на Косову.

        Министар управе Бранко Ружић казао је да јачањем сарадње општина јача и осећај сигурности Срба на Косову.

        „Тиме показујемо да 150.000 наших сународника на Косову имају подршку и заштиту, завређују пажњу и живот достојан 21. веку“, рекао је он.

        Ружић је подсетио да Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржава уставно-правни поредак Србије.

        Ружић је подсетио да је данас 1.760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, односно 1.760. дан неиспуњених обавеза Приштине.

        „Приштина је учинила све да до формирања ЗСО не дође и непрестано подгрева страх Албанаца да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на Косову, по систему спојених судова значи добробит свих грађана“, изјавио је Ружић.

        Представници општина и градова изразили су спремност да помогну општинама на Косову, а чули су се различити предлози од тога да општине треба да издвоје по три милиона динара до тога да треба да стипендирају српску децу из покрајине.

        Начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски је предложила изградњу станова и обезбеђивање посла на Косову да би се тамо досељавали млади људи из Србије.

        Округли сто у оквиру унутрашњег дијалога о Косову одржан је у згради нишког Универзитета, а организовали су га Стална конференција градова и општина, радна група Владе Србије за подршку унутрашњем дијалогу и Министарство државне управе и локалне самоуправе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари