Дачић у СБ УН: Србија је спремна за компромисе који нису ни лаки ни једноставни

РЕКАО ДА ЈЕ ТРАЈНО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО ПРЕДУСЛОВ НАПРЕТКА ЗА СРБИЈУ И ЦЕО РЕГИОНА

  • Шеф српске дипломатије Ивица ДАЧИЋ: Србија је   изненађена што у извештају генералног секретара УН о Косову није поменуто то што и после готово четири и по године, нема напретка у спровођењу обавеза преузетих у вези са успостављањем Заједнице српских општина као кључног дела Првог споразума о нормализацији односа
  •  „Србија жели да понуди решење које ће допринети стабилности региона, политичкој сарадњи и економском напретку, и које неће бити узрок нових подела, неразумевања и сукоба, већ прилика за историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији"
  • Амбасадор Русије при УН Василиј НЕБЕНЗЈА: Приштина саботира спровођење договора о Заједници српских општина. Покушај формирања војске Косова у супротности  је са резолуцијом 1244 СБ УН којом је прецизирано да су међународне снаге једина оружана снага у тој покрајини
  • Представница Француске Ана ГЕГЕН: Београд и Приштину треба да што пре примене споразуме постигнуте током дијалогу у Бриселу. Будућност односа Србије и Косова лежи управо у дијалогу. Француска сматра да нема потребе за пуним капацитетом мировне мисије на Косову

        МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић рекао је данас на седници Савета безбедности УН да је Србија спремна за компромисна решења, али да Приштина не спроводи договоре постигнуте у Бриселу и позвао да се без одлагања успостави Заједница српских општина.

        Дачић је у обраћању амбасадорима чланица Савета безбедности позвао да се не мења мандат Унмика уз оцену да је присуство Мисије УН од виталног значаја за изградњу и унапређење стабилности и безбедности, као и за изградњу поверења између заједница на Косову.

        Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија изненађена што у извештају генералног секретара УН о Косову није поменуто то што и после готово четири и по године, нема напретка у спровођењу обавеза преузетих у вези са успостављањем Заједнице српских општина као кључног дела Првог споразума о нормализацији односа.

        Дачић је навео да је конструктивност Србије показана низом одлука, недавно је реализована интеграција судија и тужилаца у правосудни оквир Косова, као и да је "одговоран приступ потврђен и храбром политичком одлуком посланика Српске листе да након одржаних парламентарних избора, уђу у Владу Косова на чијем је челу Рамуш Харадинај".

        "Морам да констатујем да и данас, после готово четири и по године, нема напретка у спровођењу обавеза преузетих у вези са успостављањем Заједнице српских општина као кључног дела Првог споразума о нормализацији односа што, на наше изненађење, није ни поменуто у извештају. Успостављање ЗСО за нас представља најважније питање, које би требало да допринесе унапређењу заштите интереса Срба на Косову и Метохији", рекао је Дачић.

        Он је рекао да је Србија "као и до сада, снажно и искрено посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води уз посредовање ЕУ".

        "Без обзира на бројне сумње, критике и изазове са којима смо се у овом процесу суочавали, Србија је демонстрирала конструктивност и спремност за изналажење компромисних решења која нису ни лака ни једноставна", рекао је Дачић.

        Он је позвао представнике власти у Приштини да покажу "искрену вољу и посвећеност дијалогу", да без одлагања приступе успостављању ЗСО и изврше преузете обавезе како би се најважнији елемент Бриселског споразума коначно спровео у дело. "Тиме би изјаве Рамуша Харадинаја да 'дијалог нема алтернативу', као и да 'дијалог морамо вратити људима, односно да је дијалог између народа, а не само између политичке елите', добиле на кредибилитету", рекао је он.

        Дачић је рекао да Приштина и даље крши одредбе Споразума о званичним посетама будући да су, како је навео, без ваљаног разлога, биле забрањене посете министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Дјурића.

        "Осим тога, и даље су евидентни проблеми у области слободе кретања и интегралног управљања административном линијом неадекватан третман расељених лица којима се без основа за улазак у Покрајину траже додатни лични подаци и непризнавање пасоша које издаје Координациона управа МУП Србије", рекао је Дачић.

        Он је рекао да је трајно решење за Косово "предуслов је напретка за Србију, али и за цео регион" и додао да "Србија жели да понуди решење које ће допринети стабилности региона, политичкој сарадњи и економском напретку, и које неће бити узрок нових подела, неразумевања и сукоба, већ прилика за историјски договор са албанском заједницом на Косову и Метохији".

        Дачић је рекао да настојања да се промени дугогодишњи модалитет информисања Савета безбедности УН и целокупног чланства УН стварају нове поделе у Савету безбедности и продубљују јаз између Београда и Приштине, што никако не доприноси стварању конструктивне атмосферу за наставак дијалога.

        Дачић је рекао да је присуство Унмика у несмањеном обиму и с неизмењеним мандатом, као гаранта статусне неутралности међународног присуства на Косову, од виталног значаја за изградњу и унапређење стабилности и безбедности, као и за изградњу поверења између заједница на Косову.

        Несмањено присуство Унмика пружа неопходну сигурност и гаранције српском и неалбанском становништву да се, без страха за своју и будућност својих породица, активно укључе у процесе инициране договорима из Брисела, рекао је српски министар.

        Он је додао да у прилог аргументацији да обим Унмика и другог међународног присуства на Косову не треба мењати говоре и подаци да се данас у Србији, ван Косова, после 18 година од успостављања међународног присуства, још увек налази преко 200.000 интерно расељених лица која су била приморана да напусте Косово.

        Одржив повратак остварило је свега њих 1,9 одсто и то је једно од кључних питања на које Унмик треба да стави акценат у будућности, рекао је Дачић.

        Шеф српске дипломатије је рекао да извештај генералног секретара УН констатује низ структуралних недостатака институционалног и правосудног система на Косову, што се у највећој мери последично негативно одражава на угрожене заједнице, превасходно на заштиту права српске и других неалбанских заједница на југу Косова, права повратника, али и на процес помирења медју заједницама.

        "Занемарљиво мали број повратника последица је непроцесуирања кривичних дела којима се подстиче расна, национална и верска мржња и нетрпељивост, континуитета институционалне дискриминације Срба и етнички мотивисаних рестриктивних мера, укључујући и арбитрарна хапшења која говоре о стању опште физичке и правне несигурности", рекао је Дачић. Он је истакао примере хапшења Срба на југу Косова "под лажним оптужбама, са крајњим циљем незаконитог одузимања њихове имовине од стране узурпатора".

        Он је рекао да Србија сматра да ситуација на терену изискује да извештај генералног секретара у посебном одељку посвети пажњу кршењу основних људских права и слобода повратника на југу Косова.

        "Међународна заједница мора уложити додатне напоре како би се на Косову и Метохији изградило друштво где ће се поштовати владавина права, креирали услови за ефективно, непристрасно и кредибилно процесуирање ратних злочина и расветлила судбина несталих, чиме би се дао подстицај процесу помирења међу заједницама", рекао је Дачић.

        Он је изразио очекивање да ће се после дефинисања правног оквира за покретање и водјење одговарајућих поступака пред Специјалним судом за злочине почињене на Косову, против свих осумњичених за злочине почињене према Србима и другим неалбанцима, покренути кредибилни судски поступци.

        Србија је уверена да је сваки покушај унилатералног решавања било ког питања у односима Београда и Приштине неприхватљив, и да може негативно утицати на напредак у спровођењу обавеза преузетих у дијалогу, рекао је Дачић.

        "У том контексту, желим посебно да нагласим наше противљење, као и противљење међународне заједнице, настојањима да се формира војска Косова и упозорим да овакви једнострани потези Приштине носе са собом опасан потенцијал за дестабилизацију безбедносне ситуације у региону и угрожавање процеса нормализације односа Београда и Приштине", рекао је Дачић.

        Он је рекао да покушаји Приштине да се учлани у међународне организације, политизују њихов рад, али и да наилазе на противљење значајног броја држава, међу којима има и оних које су признале једнострано проглашену независност.

        Танин: Убрзати примену споразума из Брисела

Мајкл Рајкрофт

        ШЕФ Унмика Захир Танин изјавио је данас у Њујорку да иницијатива председника Србије Александар Вучића о унутрашњим дијалогу о Косову доприноси становницима региона и позвао је све стране да учине свој део.

        Танин је упозорио на седници Савета безбедности о Косову да се споразуми постигнути у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу не примењују потребном брзином, посебно договор о формирању Заједницу српских општина на Косову.

        "Дошло је време за акцију уместо за правдање", рекао је шеф Унмика.

        Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Танин је оценио да је дијалог кључан за даљи процес нормализације, али да је за тај процес важан и процес даљег проширења ЕУ

        Шеф Унмика је рекао да економски раст, мир и стабилност зависи од односа медју суседима, додајући да су тога свесни и у Београду и у Приштини.

        Он је навео да је, поред дијалога и других дипломатских иницијатива, потребно урадити више на расветљавању судбине несталих у ратовима на Косову и других важних тема за помирење, борбе против корупције и организованог криминала.

        Танин је навео да Унмик наставља да игра своју улогу на терену, уз сарадњу свих чиниоца на терену.

        Амбасадори у УН: Успоставити
        Заједницу српских општина

Василија Небензја

        Амбасадори чланица Савета безбедности УН данас су на седници посвећеној Косову позвали на успостављање Заједнице српских општина (ЗСО) и наставак дијалога Београда и Приштине.

        На седници у седишту УН у Њујорку, на којој је представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша, учесници расправе су изнели опречне ставове о даљем раду Мисије УН на Косову и Метохији (Унмик), пошто поједине земље сматрају да нема потребе за пуним капацитетом те мисије.

        Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја изразио је неслагање са оптимистичним изјавама косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку и додао да Приштина "саботира" спровођење договора о Заједници српских општина.

        Навео је и да је дијалог Београда и Приштине у блокади, да постоје озбиљна питања које поједини актери игноришу, односно "гурају под тепих" и да неалбанско становништво страхује за безбедност.

        Небензја је изјавио да је покушај формирања војске Косова у супротности са резолуцијом 1244 СБ УН којом је прецизирано да су медјународне снаге једина оружана снага у тој покрајини.

        Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон изразила је задовољство због фер и демократских избора на Косову који су, како је навела, показали политичку зрелост власти у Приштини.

        Она је позвала Београд и Приштину да наставе дијалог у Бриселу, а као један од напретка навела је интеграцију 40 судија и 13 тужилаца са севера Косова у косовско правосудје.

        Мишел Сисон је навела да је Унмик одавно испунио свој мандат на Косову и позвала да се та мисија "прилагоди ситуацији на терену".

        Она је оценила да је Унмик "годинама помагао Косову да изгради своје институције, али сада је време за транзицију", и позвала да се извештаји о Косову уместо на три месеца разматрају на шест месеци или дуже.

        Представник Кине Ву Хаитао изјавио је да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и Унмик, изразивши наду да ће политички лидери обе стране ставити потребе грађана на прво место и да ће се уздржавати акција и реторике која може да доведе до ескалације ситуације.

        Он је оценио да је безбедносна ситуација на Косову релативно стабилна, али да и даље постоје изазови.

        Представник Кине је позвао Београд и Приштину да остану посвећени дијалогу, да примене споразуме постигнуте у Бриселу и изграде међусобно поверење.

        Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да је од последњег разматрања извештаја о раду Унмика прошло три месеца и да је тај период био миран, да су на Косову одржани фер избори и да је формирана влада.

        Рекао је да Лондон сарађује са Приштином у циљу јачања владавине права.

        Рајкрофт је рекао и да је "време да Унмик ради мање, а не више" и позвао на промену формата те мисије.

        Представница Француске Ана Геген позвала је Београд и Приштину да што пре примене споразуме постигнуте током дијалогу у Бриселу, додајући да будућност односа Србије и Косова лежи управо у дијалогу.

        Говорећи о помацима који су се догодили на терену у оквиру периода који покрива извештај, Француска је похвалила чињеницу да су локални избори одржани у фер атмосфери на територији читавог Косова, осим претњи појединим кандидатима на северу Косова.

        Француска представница је оценила да нема потребе за пуним капацитетом мировне мисије на Косову, додајући да је потребно боље распоредити ресурсе УН.

        Представник Јапана Јасухиса Кавамура је рекао да се Косово већ дуго сусреће са изазовима међу којима је и отварање нових радних места, а да је ризик од избијања насиља на Косову далеко када се пореди са неким другим деловима света, као што је Блиски исток.

        Позвао је на успостављање Заједнице српских општина и поздравио иницијативу председника Србије Александра Вучића за унутрашњи дијалог о Косову.

        Рекао је и да се Јапан нада да ће уз помоћ УН две стране постићи нормализацију односа и да ће доћи до помирења.

        Читаку: Независност Косова неповратна

        Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку је данас на седници Савет безбедности Уједињених нација изјавила како је независност Косова неповратна и да треба мењати мисију Унимка.

        "Међународни суд правде је констатовао да Косово (проглашавањем независности) није погазило међународно право. Док се приближавамо десетоогодишњици независности имамо разлога да будемо поносни", казала је Читаку.

        Према њеним речима, мисији Унмика је истекао мандат јер је "Косово сада слободна и сигурна и мировна мисија више није потребна".

        Бета
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари