Дачић: Разграничење није званични предлог Србије већ идеја државних званичника

„АКО РАЗГРАНИЧЕЊЕ БУДЕ ПРЕДЛОГ – ОДЛУЧИВАЋЕ СКУПШТИНА И НАРОД НА РЕФЕРЕНДУМУ“

* Министар спољних послова навео да је идеју о разграничењу, за коју опозиција која је проистекла из "фронцли ДОС",  рекла да је издајничка, преписао од убијеног премијера Зоран Ђинђића и упитао опозицију зашто за Ђинђића тада нису говорили да је издајник?

* Дачић је навео да је занимљиво да се ових дана по питању разграничења слажу Двери, лидер Народне странке Вук Јеремић, посланица Санда Рашковић Ивић и министар у садашњој Влади Србије Ненад Поповић и разни аналитичари са косовским премијером Рамушом Харадинајем: „То су људи из времена Коштунице и Тадића када смо добили Устав у коме у преамбули пише о Косову и Метохији, а у време њихове власти, и поред тог Устава, проглашена је независност Косова

________________________________________________________________________

           МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да разграничење са Косовом није званичан предлог, него идеја државних званичника и да ће се ако постане званичан предлог наћи пред Скупштином Србије и о њој ће одлучивати грађани на референдуму.

           После састанка са министром спољних послова Бурундија Езекјелом Нибижиром у Београду, Дачић је новинарима казао да се о разграничењу са Приштином није разговарало и додао да је то идеја која као званичан предлог није упућена.

           Он је рекао да се лично залаже за разграничење, а да је о томе и председник Србије Александар Вучић говорио пре годину дана и да се то не спомиње ни по каквим "ћошковима" или тајним састанцима.

           Како је додао, ако неко има неку другу идеју и решење може да изађе са предлогом.

           "У дијалогу (са Приштином) који је прекинут та тема није започета ни разрађена, али смо спремни и за друге предлоге и компромисе. Али, јесте ли чули неки други предлог", рекао је Дачић.

           Он је навео да је идеју о разграничењу за коју опозиција која је проистекла из "фронцли ДОС-а" рекла да је издајничка, преписао од убијеног премијера Зоран Ђинђића и упитао опозицију зашто за Ђинђића тада нису говорили да је издајник.

           Дачић је навео да је занимљиво да се ових дана по питању разграничења слажу Двери, лидер Народне странке Вук Јеремић, посланица Санда Рашковић Ивић и министар у садашњој Влади Србије Ненад Поповић и разни аналитичари са косовским премијером Рамушом Харадинајем.

           "То су људи из времена (Војислава) Коштунице и (Бориса) Тадића када смо добили Устав у коме у преамбули пише о Косову и Метохији, а у време њихове власти и поред тог Устава проглашена је независност Косова", рекао је Дачић.

           Он је упитао шта су тада урадиле власти у Србији, да ли су прогласиле окупацију земље или покренуле војску.

           "(Слободан) Милошевић је ратовао за Косово, а шта сте ви урадили, ви сте запалили амбасаде и у аманет нам оставили независност Косова", рекао је Дачић и додао да је претходна власт садашњој у аманет оставила и пресуду Међународног суда правде која је у корист косовских власти, а коју они користе на сваком кораку.

           Он је истакао да је Милошевић оставио резолуцију 1244, а власт Коштунице и Тадића независност Косова и 84 земље које су признале ту независност.

           Косово се поново пријавило

              за чланство у Интерполу

           Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се Косово поново пријавило да буде чланица Интерпола, а могућа је пријава за чланство у Унеско.

           Дачић је новинарима у Беоргаду рекао да се Србија "прирпема за ту борбу и да ће Косово поново изгубити".

           "Не разумем ту потребу Косова за таквим самоубилачким поступцима. Изгубиће са још горим резултатом", рекао је Дачић после састанка са министром спољних послова Бурундија Езекјелом Нибижиром.

           Обрадовић: Нека се министри изјасне

             поводом разграничења са Косовом

           ЛИДЕР Двери Бошко Обрадовић позвао је данас све министре у Влади Србије и све представнике владајуће већине да се изјасне да ли је разграничење са Косовом званична политика Владе или је то "платформа Александра Вучића и Ивице Дачића која је договорена на тајним састанцима".

           "Када су ову политику кандидовали на изборима? Када су ову платформу усвојили у Народној скупштини? Како је могуће да највиши представници власти крше Устав? Када су промењене преамбула и други чланови Устава, рачунајући и председничку заклетву, који јасно дефинишу КиМ као саставни део Србије", упитао је Обрадовић у писаној изјави.

           Он је такође упитао и шта ће бити са Србима који остану да живе иза повучене границе на Косову, као и са манастирима и природним и привредним богатствима на Косову.

           "Оно што је, међутим, сигурно јесте да разграничење са Албанцима на КиМ значи признање независног Косова од стране Србије и учлањење ове лажне државе у УН", рекао је Обрадовић и додао да "Срби су се са Албанцима разграничили још 1927. када је потписан Протокол о разграничењу између Југославије и Албаније".

           Он је казао да се не може даље разграничавати са националном мањином која живи унутар државе Србије.

            "Онај ко то планира да уради директно крши Устав и Резолуцију СБ УН 12 44, а за то следује најмање 10 година затвора према важећем Кривичном законику Србије", оценио је Обрадовић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари