Дачић: Приштинске власти намеравају да силом освоје „Трепчу“

„СИТУАЦИЈА ЈЕ ТАКВА, НА ЖАЛОСТ, ДА ЈЕ НА КиМ И ДАЉЕ ПОТРЕБНО МЕЂУНАРОДНО ПРИСУСТВО“

* „Ми не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље у ескалацију проблема. Надамо се да се то неће десити

* Поводом реаговања на фотографију, на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија", Дачић „Гласу Америке“  рекао да верује да би се неки толико бунили и да је написао да "Косово није Србија". "Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, иако сам то написао на новчаници која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом

________________________________________________________________________

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да постоје обавештајна сазнања да приштинска страна намерава да спроведе унилатералне акције које би могле дестабилизовати север Косова, наводећи да је план освајање Рудника "Трепча", а један од циљева могао би бити и подметање разних експлозивних направа широм севера.

         Дачић је за "Глас Америке" рекао да је његов циљ да упозори међународну заједницу да Кфор предузме мере, јер је за то надлежан и због тога присутан на Косову и Метохији.

         "Постоје таква сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима. Они све то знају. Упозорио сам Кфор јер је њихов задатак да штите све грађане, без обзира на то да ли су Срби или Албанци, да спрече напад на север Косова. Уколико Кфор то не уради долазимо у велики ризик за дестабилизацију целог региона", нагласио је Дачић.

         Према његовим речима, очигледно постоје индиције и жеље за сталним једностраним потезима и провокацијама, које ће одвлачити даље од дијалога и решења.

         "Ми не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље у ескалацију проблема. Надамо се да се то неће десити и зато стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају бити контролисане и спречени ти планови да не би дошло до новог заоштравања у региону", нагласио је Дачић.

         Он је истакао да Београду не одговара заоштравање, већ жели наставак дијалога и решење, те изразио наду да, након најновијих инцидената на Космету, више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли Унмик треба да остане.

         "Нажалост, ситуација је таква да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо желели да што пре буде постигнуто мирно и трајно решења, онда више неће бити потребне ни седнице Савета безбедности, нити било какве међународне мисије", рекао је Дачић.

         Коментаришући наводе представника Приштине у УН Вљоре Читаку да је по завршетку јучерашње седнице Савета безбедности УН викао на њу и на приштинску делегацију и вређао их, Дачић је рекао да га је фрапирала та лаж.

         Он је појаснио да се његов коментар о "колонизаторима" односио на говор Читаку на седници Савета безбедности када је рекла да је у случају Србије и такозваног Косова реч о "деколонизацији".

         "Када ми донесе један историјски споменик албанског порекла из 13. или 14. века са Косова, када покаже један споменик из тог периода, онда бих могао да кажем да су Албанци ту били у то време. Али рећи за Србе да су колонизатори, да су владали, а не живели на Косову, то је безобразлук", нагласио је Дачић.

         Он је додао да постоји договор да ће до краја године бити одржана још једна седница Савјета безбедности о Космету, највероватније у октобру, док ће следеће године бити одржане две седнице.

         Поводом реаговања на фотографију, на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао "Косово је Србија", Дачић је рекао да верује да би се неки толико бунили да је написао да "Косово није Србија".

         "Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам то написао на новчаници која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом", наглашава Дачић.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари