Дачић: Приоритет Србије јесте ЕУ, али желимо и максималну сарадњу са САД, Русијом и Кином

ОБЈАВИО ДА ЋЕ СРБИЈА ПОСТАТИ ПУНОПРАВНИ ЧЛАН МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ФРАНКОФОНИЈЕ

  • „Подржавамо да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“

        МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је Србија опредељена да води „принципијелну и мирољубиву“ политику.

        „Први спољнополитички приоритет Србије јесте пуноправно чланство у Европској унији и активно смо посвећени напретку у процесу преговора и отварању нових преговарачких поглавља. Истовремено, настојимо да максимално унапредимо сарадњу, како са великим земљама САД, Русијом и Кином, тако и са свим партнерима у свету, као и да активно учествујемо у раду регионалних и међународних организација“, рекао је Дачић на отварању семинара „Јачање институционалне сарадње Међународне организације франкофоније са Србијом и земљама централне и источне Европе и франкофоне могућности Србије“ у Палати Србија.

        Он је додао да Србија „дели вредности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност“.

        „У потпуности подржавамо мисију организације на плану унапређивања лингвистичких и културних различитости и давању подршке изучавању и употреби француског језика у међународним односима, али и унапређивању мира, демократије и људских права и развијању сарадње у функцији одрживог економског развоја... Јасно је да активности Франкофоније активно доприносе јачању мирољубивог, интеркултуралног дијалога и размене, у светлу растуће глобалне међузависности“, навео је министар.

        Дачић је рекао да је Србија спремна да ускоро почне процедуру за прелазак из статуса посматрача у пуноправно чланство Међународне организације франкофоније, као и да ће у наредном периоду бити „оснажене активности“ сарадње у области „културе, образовања, науке и свим другим програмима Организације, с нагласком на давање доприноса јачању политичке и економске франкофоније“.

        Он је рекао да је Србија против политизације међународних организација и да не жели да изолује Косово.

        „Иако је тзв. Косово добило статус посматрача у OIF на Самиту у Дакару новембра 2014, истакао бих да није намера, ни жеља Србије да се било ко изолује, али смо против политизације рада међународних организација од OIF, Унеска и читавог система УН. Снажно смо посвећени дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ. Подржавамо да Приштина учествује у раду бројних регионалних и међународних иницијатива, али на статусно неутралан начин и у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, изјавио је Дачић.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари