ДАЧИЋ: Не могу да прихватим да ће цело Косово бити независно!

 МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА У БАЊАЛУЦИ

  • Албанско национално питање на Балкану мора да се реши, али не на штету српског – упозорио Дачић

  •  Неважно је када ће бити избори јер ниједна власт у Београду неће признати независност Косова

  • Дачић није могао да потврди да ли ће руски премијер Владимир Путин ускоро поново доћи у Србију, али је потврдио да ће 17. и 18. октобра у Београду бити одржана седница мешовитог комитета Србије и Русије

        БАЊАЛУКА, (ФоНет) – Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Бањалуци да међународна заједница процењује да је сада идеално време за притисак на Србију због Косова, због тога што долазе избори, а председник Републике Борис Тадић је на прошлим изборима имао паролу "и Европа и Косово".

        Дачић је рекао да се то покушава зато што председник Србије заговара политику европских интеграција и на основу тога процењују да ће Тадић и Демократска странка учинити све само да добију статус кандидата и датум за почетак преговора, пренела је агенција Фена.

        "Ако Србија то добије, онда више немају када у наредних четири, пет година да је уцењују. Треба бити миран, водити рачуна о нашим интересима, наставити пут ка ЕУ, а Србија треба да тражи коначно решење косовског проблема", рекао је Дачић.

        Он је додао да албанско национално питање на Балкану мора да се реши, али не на штету српског.

        "Не бих волео и не могу да прихватим да ће цело Косово бити независно", поручио је Дачић.

        Како је нагласио, реалност мора бити договор Срба и Албанаца. 

        У том контексту потпуно је неважно када ће бити избори јер било која власт у Београду неће признати независност Косова", нагласио је Дачић.

        Он сматра да је решење за Косово наставак дијалога, а не сукоба који се мотивишу Приштину да повлачи једностране потезе "који би у симболичком смислу требало да значе заокруживање Косова као независне државе на шта се своди присуство цариника на административној линији”.

        "Зато је неопходно да се размишља о крају и завршетку ове кризе. Један део међународне заједнице сматра да је криза решена самопроглашењем Косова за независну државу, а наш део међународне заједнице и ми сматрамо да је Косово део Србије", објаснио је Дачић.

        Колико је реално и једно и друго, указао је он, види се на терену и зато та реалност на терену треба да се уважи како би се дошло до мирног решења.

        Дачић није могао да потврди да ли ће руски премијер Владимир Путин ускоро поново доћи у Србију, а потврдио је да ће 17. и 18. октобра у Београду бити одржана седница мешовитог комитета Србије и Русије.

        Дачић и министар унутрашњих послова Републике Српске (РС) Станислав Чађо потписали су у Бањалуци Меморандум о јачању полицијске сарадње, која ће се одвијати кроз борбу против организираног криминала, техничку и научну подршку.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари