Дачић: Много нам значи што је Столтенберг рекао да КБС не могу на север Косова

ОТКРИО ДА ЗВАНИЧНИ БЕОГРАД СА НАТО ПРАВИ НОВИ ПАРТНЕРСКИ ИПАП СПОРАЗУМ

* Ивица ДАЧИЋ: Немамо намеру да будемо члан НАТО, али желимо да развијамо што је могуће боље односе

____________________________________________________________________________

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић поздравио је изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да Алијанса очекује да се Косовске безбедносне снаге (КБС) придржавају важећег договора по којем не могу ићи на север Косова и Метохије без сагласности команде Кфора.

         "Та изјава много нам значи", рекао је Дачић и подсетио да су и он и председник Србије Александар Вучић раније говорили да КБС, без сагласности Кфора и обавештавања локалних власти на северу Космета, не могу доћи на то подручје.

         Дачић је, на седници Одбора Скупштине Србије за спољне послове рекао и да је, према Бриселском споразуму, Кфор гарант да КБС, без обавештавања међународних снага, не могу да дођу на сјевер Космета где је српско становништво у апсолутној већини.

         Он је, подносећи извештај о раду Министарства спољних послова Србије за претходних девет месеци, рекао и да се тренутно ради на новом плану индивидуалног партнерства (ИПАП) Србије са НАТО.

         Дачић је подсетио да Србија има веома добру сарадњу са Алијаосом и појаснио да се нови ИПАП ради, јер је досадашњи истекао.

         "Немамо намеру да будемо члан НАТО-а, али желимо да развијамо што је могуће боље односе", рекао је Дачић.

         Он је поновио и да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином чим буде укинула таксе, али да, због понашања Приштине "нико не може да каже када ће доћи до тога".

         Дачић је, упитан да ли ће се тренд повлачења независности Косова наставити, одговорио потврдно и подсетио да је до сада 13 држава то и урадило.

         Реч је о државама - Унија Комора, Сао Томе и Принсипе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Соломонска Острва и Палау.

          (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари