Дачић Мичелу: Србија жели оживљавање савезничких веза и пријатељских односа са САД

ПОМОЋНИК ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА САД НАЗВАО СРБИЈУ ОКОСНИЦОМ СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ

  • Уручио Весу МИЧЕЛУ изјаву америчког председника Вудроу Вилсона о Косову, поводом Видовдана, под насловом "Славимо Косово као Дан части", коју је Њујорк тајмс објавио 19. јуна 1918. године

          ПОМОЋНИК америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел изјавио је вечерас у Београду током разговора са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем да САД виде Србију као једну од најзначајнијих земаља региона и као окосницу стабилности на Балкану.

          Дачић је са Мичелом, који је у првој посети региону од преузимања функције, разговарао о регионалној стабилности, европском путу Србије и наставку дијалога Београда и Приштине у Бриселу, саопштило је Министарство спољних послова.

          Званичник Стејт департмента је рекао да САД континуирано подржавају европски пут Србије и остваривање напретка у оквиру Бриселског дијалога, наводи се у саопштењу.

          Дачић је Мичелу рекао да Србија цени подршку САД и "изразио интерес да се позитивна динамика билатералних односа развија и у будућности, нарочито када се обележава 100 година откако је, у знак савезништва са Србијом, подигнута српска застава на Белој кући", додаје се у саопштењу.

          Шеф српске дипломатије је, како се наводи, уручио Мичелу изјаву некадашњег америчког председника Вудроу Вилсона о Косову, поводом Видовдана, под насловом "Славимо Косово као Дан части", коју је Њујорк тајмс објавио 19. јуна 1918. године.

          Изјаву председника САД из времена Првог светског рата Дачић је уручио америчком званичнику "у циљу оживљавања традиционално савезничких веза и пријатељских односа, као и даљег интензивирања сарадње и међусобног разумевања" две земље.

          Мичел је јуче у Приштини изјавио да је дошао како би дао подстрек разговорима Косова и Србије и одбацио као нетачне наводе да је донео предлог о решавању проблема измедју две земље.

          Он ће се сутра у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и са лидерима опозиције.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари