Дачић: Изјаве о уједињењу Албаније и Косова - главна су претња миру на Балкану и у Европи

УПОЗОРИО ЕУ И САДА ДА ЋЕ - АКО НЕ ОДРЕАГУЈУ - БИТИ „ДИРЕКТНО ОДГОВОРНЕ ЗА ПОСЛЕДИЦЕ“

Ивица Дачић

        МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић оценио је вечерас да ће ЕУ, САД и Велика Британија бити директно одговорни за последице уколико не реагују на последње изјаве албанских политичара о уједињењу Албаније, Косова и три општине на југу Србије.

        Реагујући на изјаву председника Општине Бујановац Јонуза Муслијуа да је унија Албаније и Косова „бесмислена без Прешевске долине, без Медвеђе, Бујановца и Прешева“, Дачић је казао да албански политичари постају „главна претња миру и стабилности на Балкану и Европи“.

        „Координиране изјаве ‎Раме, Тачија и Муслијуа показују да је Велика Албанија циљ свих Албанаца. Данас је Муслију томе придодао и Ниш, сутра ће и Скопље, Улцињ, Епир. Хоће ли ЕУ, САД, Велика Британија проговорити? Ако то не учине и овога пута, кад је велика Албанија стигла до Ниша, биће директно одговорни за последице“, казао је Дачић.

        Он је оценио да би Албанци „требало да добро одмеравају своје речи, јер нема на међународној сцени више њихових заштитника који су бомбардовали Србију како би Косово отели Србији“.

        „То се више никад неће поновити. Србија никог не провоцира, али се никога и не плаши. Срећом, све је ово само пусти сан. Али, искуство нас учи колико је кратак пут од снова до кошмара“, навео је министар.

        Албански премијер Еди Рама изјавио је раније да се не може искључити унија Албаније и Косова ако не буде шансе за чланство земаља Западног Балкана у ЕУ.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари