Дачић: Дошло је до промене става САД поводом Косова, не предлажу решење, али отварају врата

ЗАХАРОВА: У ГУЧИ САМ КОНАЧНО ИМАЛА ПРИЛИКУ ДА ВИДИМ ПРАВУ СРБИЈУ

Александар ЧЕПУРИН, Јуриј ПИЧУГИН, Ивица ДАЧИЋ и Марија ЗАХАРОВА

* Министар спољних послова истакао да је ново и то што су многе земље у Европи и САД увиделе да питање Косова ипак није решено: „Што се нас тиче, наша борба за одбрану територијалног суверенитета и интегритета се наставља и наставићемо да разговарамо са земљама да повуку признање Косова. Против смо прихватања столице у УН, док се не реши статус ако нема дијалога нећемо прихватити једнострани акт независности Косова

* ДАЧИЋ: „Ништа не радимо иза леђа нашег главног стратешког партнера Русије - земље која нам даје подршку

* Марија ЗАХАРОВА: Сабор трубача у Гучи је невероватна фешта. Сабор је пун усхићења и надахнућа, спој традиција и модерности које привлаче углавном омладину. На сабору су ми рекли да би желели да виде руске извођаче и групу 'Лењинград'. Ја сам звала Сергеја и рекао је да је то интересантна идеја и да ће можда следеће године и бити остварена

____________________________________________________________________________

          МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је дошло до промене става Сједињених Америчких Држава, које сада остављају отворену могућност да се и даље води дијалог Београда и Приштине о налажењу трајног решења за Косово.

         "Када кажем промена, до сада је тај став био да је то већ све завршено. Али сада се то променило доласком нове администрације. Не предлажу решење, али отварају могућност да се у дијалогу Београда и Приштине дође до обостраног прихватљивог решења и то је на крају крајева и довољно да се ипак отворе врата за тај дијалог", рекао је Дачић новинарима у Београду у хотелу "Москва", где се сусрео са портпаролком Министарства спољних послова Русије Маријом Захаровом.

         Он је поновио да Србија не може да призна једнострани акт Приштине о проглашеној независности, па ће тако налажење компромисног решења бити тема свих састанака у наредном периоду.

         Дачић је казао и да су о свему томе и он и председник Србије Александар Вучић разговарали са руским званичницима.

         "Ништа не радимо иза леђа нашег главног стратешког партнера и земље која нам даје подршку", рекао је министар спољних послова.

         Како је додао, мисли да је рано говорити о томе да ли подржавају решење, јер далеко је могућност да се дође до договора.

         Дачић је истакао да је ново то што су многе земље у Европи и САД увиделе да питање Косова ипак није решено.

         "Што се нас тиче, наша борба за одбрану територијалног суверенитета и интегритета се наставља и наставићемо да разговарамо са земљама да повуку признање Косова. Против смо прихватања столице у УН, док се не реши статус ако нема дијалога нећемо прихватити једнострани акт независности Косова", казао је Дачић.

         Он је поновио и да о припајању северних општина Косова и Метохије говори већ десет година.

         Упитан како доживљава изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића да је прича о подели и разграничењу издаја и да би требало кривично да одговара председник Србије Александар Вучић због залагања за то, Дачић је казао да је у време те екипе у којој је сада Обрадовић, Косово прогласило независност те да се против њих може поднети кривична пријава.

                Захарова јела `Москва шнит` са

                   Дачићем у хотелу Москва
 

         ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова данас се пред одлазак из званичне посте Србији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем опростила у хотелу "Москва" уз колач "Москва шнит".

         Захарова је Дачићу захвалила на томе како је осмислио читав програм посете, која је по њеним речима била „невероватна“.

         "Имала сам прилику и да радим и видим ону праву Србију коју не видим када долазим са званичном руском делегацијом. Обично сам само на аеродромима и хотелима и званичним догађајима, а сада сам осим тога имала прилику да видим и како људи у Србији живе", рекла је Захарова новинарима у Београду.

         Она је иначе у петак посетила Сабор трубача у Гучи, за који је рекла да је „невероватна фешта“ и да су јој на сабору рекли да би волели да виде и руске изводчаче.

         "Сабор је пун усхићења и надахнућа, спој старих традиција и модерности које привлаче углавном омладину. На сабору су ми рекли да би желели да виде руске извођаче и групу 'Лењинград'. Ја сам звала Сергеја и рекао је да је то интересантна идеја и да ће можда следеће године и бити остварена", казала је Захарова.

         Ивица Дачић се захвалио Захаровој на посети која је, како је истакао, била радног карактера у оквиру политичких консултација о плану сарадње два министарства.

         "Обављене су радне консултације из области које Захарова води у министарству,  у најширем смислу речи - јавна дипломатија", казао је Дачић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари