Брнабић: Време је да Србија и Мађарска раде свеобухватном стратешком партнерству

ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ВЛАДА ДВЕ ЗЕМЉЕ ОДРЖАНА У СУБОТИЦИ

* Ана БРНАБИЋ: Почела је изградња заједничке фабрике за прераду малина и другог воћа у Ариљу, вредна 7,5 милиона евра, а договорена су још најмање четири слична пројекта током 2019. и 2020. године. Нових 11 споразума које смо управо потписали тичу се скоро свих области, од инфраструктуре, образовања, заштите животне средине, одбране и безбедности

* Саопштила да је Србија почела припремне радове за изградњу деонице гасовода Турски ток кроз Србију, који ће ићи од границе са Бугарском до границе са Мађарском, и да ће до краја месеца бити издате и грађевинске дозволе, после чега ће званично бити отворени радови

* Виктор ОРБАН: „Постоје земље које се развијају и кад немају политичку стабилност а неке само кад је имају. И Мађарска и Србија спадају у другу групу (...) Ако има политичке стабилности има и економског раста

* Мађарски премијер посебно указао: Земље централне Европе успеле су да сачувају идентитет и одбране се од миграната.Успели смо да се одбранимо, успели смо да у овај регион не дођу они које не желимо овде да видимо. Многе земље западне Европе имају значајне муслиманске заједнице и начин на који буде уређен њихов суживот са аутохтоним становништвом у великој мери ће одредити даље токове будућности Европе

______________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић данас је изјавила да је време да Србија и Мађарска почну да раде на припреми међудржавног уговора о свеобухватном стратешком партнерству.

         Она је новинарима после заједничке седнице влада Србије и Мађарске у Суботици казала да ако неке две земље треба да имају такву врсту партнерства, то су онда Србија и Мађарска.

         Како је истакла, Србија је захвална Мађарској због учешћа у заједничким пројектима, односу према српској мањини, балансираном односу према Косову, и додала да између две земље постоји искрен однос и велико пријатељство.

         Она је рекла да је Мађарска трећи најзначајнији спољнотрговински партнер Србије међу европским земљама и да је у порасту трговинска размена две земље.

         Навела је да је почела изградња заједничке фабрике погона за прераду малина и другог воћа у Ариљу, вредна 7,5 милиона евра, а да су договорена још најмање четири слична пројекта током 2019. и 2020. године.

         "Нових 11 споразума које смо управо потписали тичу се скоро свих области, од инфраструктуре, образовања, заштите животне средине, одбране и безбедности. То показује у коликој мери ширимо сарадњу и улазимо у сваку пору нашег политичког и економског живота", рекла је Брнабић.

         По њеним речима, Србија је почела припремне радове за изградњу деонице гасовода Турски ток кроз Србију, који ће ићи од границе са Бугарском до границе са Мађарском, и да ће до краја месеца бити издате и грађевинске дозволе, после чега ће званично бити отворени радови.

         Брнабић: Радићемо на решавању гужви

         на граничним прелазима са Мађарском

         Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће ове и следеће године улагати у решавање гужви на граничним прелазима са Мађарском.

         Ана Брнабић је на конференцији за новинаре после седнице две владе рекла да је председник Владе Мађарске Виктор Орбан позвао да седну тимови Србије и Мађарске и ураде све што је потребно да би се тај проблем решио и уради шта је неопходно, да се изграде нови прелази и реконструишу и прошире постојећи.

         "Односи две земље су одлични али ако грађани чекају сатима на прелазима онда за обичне грађане и њихов свакодневни живот то побољшање наше сарадње није евидентно", рекла је Брнабић.

         Орбан: Србија у Европској

             унији - корист за све

         Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да је Европској унији потребно да што пре прими Србију у чланство због укупног подстицаја раста у ЕУ и да се Мађарска труди да се што пре увиди да ће Србија у ЕУ бити од користи за све.

         "Ако се Србија не прикључи ЕУ то ће се много одразити. То не би било добро за Србе, али и за нас који смо већ у ЕУ. Ако ЕУ не добије нове подстицаје за развој смањиће се раст у целој ЕУ", рекао је Орбан у Суботици на конференцији за новинаре с премијерком Србије Аном Брнабић.

         Према његовим речима, и Мађарска и Србија су земље којима је за развој неопходна политичка стабилност.

         "Постоје земље које се развијају и кад немају политичку стабилност а неке само кад је имају. И Мађарска и Србија спадају у другу групу (...) Ако има политичке стабилности има и економског раста", навео је мађарски премијер.

         Орбан је рекао да Мађарска "има шта да научи" од Србије када је у питању смањење дуга и дефицита.

         Говорећи о мањинама и билатералним односима, Орбан је рекао да су пројекти попут отварања нових граничних прелаза или изградње железничке инфраструктуре у корист народа обе земље као и да је веома позитивно што су на заједничкој седници влада две земље били присутни и представници мађарске и српске мањине.

         "Са задовољством гледамо на мере српске Владе у погледу културне аутономије Мађара. Ако би ваша мањинска политика била примењена у читавој ЕУ било би много мање тензија", изјавио је он.

         На тему инвестиција, Орбан је рекао да се мађарски инвеститори више не фокусирају само на Војводину већ да улажу и у друге делове Србије, те да је трговинска размена две земље порасла за 30 одсто.

         Орбан је заједничку седницу оценио веома добро.

         "Волимо да сарађујемо са Србијом јер су резултати јако добри. Мађарска политика увек има проблем несразмере између онога што се каже и онога што се уради. Овде се оствари све што се договори", навео је он.

          Нови пројекти Србије и Мађарске

          у железници и водном саобраћају

         Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписала је данас са министром за иновације и технологију Мађарске Ласлом Палковичем два меморандума, који се односе на надоградњу железничке пруге између Суботице и Сегедина и унапређење рада бродске преводнице на Тиси, саопштило је то Министарство.

         Меморандуми о резумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства за иновације потписани су у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске у Суботици.

         Том приликом, како се наводи, потписана је и Изјава о намерама о унапређењу инфраструктурних веза између Србије и Мађарске, а потписали су је премијери две земље, Ана Брнабић и Виктор Орбан.

         Меморандум о разумевању између два министарства о надоградњи железничке пруге између Суботице и Сегедина омогућиће да се постојећа пруга Суботица-Хоргош-Сегедин реконструише на комерцијалну брзину до 120 километар на сат, уз повећање носивоси пруге на 22,5 тона осовинског притиска.

         Као могући извор финансирања за овај пројекат означен је Оквирни споразум о економској и техничкој сарадњи између Владе Мађарске и Владе Србије у области инфраструктурних пројеката, потписан прошле године, а процењена вредност радова је око 58,8 милиона евра.

         Мађарска страна планира да ову пругу продужи до града Ходмезовашархељ, а потом и до Бекешчабе према истоку, односно Баје према западу. Ова линија се може повезати с једне стране с пројектом брзе пруге Београд-Будимпешта, а с друге стране према градовима Кечкемет и Нађкереш у Мађарској, чиме би системом железничких веза било повезано више од милион становника Србије и Мађарске.

         Други меморандум, о унапређењу рада бродске преводнице на српском делу реке Тисе, омогућиће да се повећа преводница у саставу бране код Новог Бечеја.

         "Циљ реконструкције је да се омогући истовремено превођење више од једног брода, колико дозвољавају габарити постојеће преводнице, у циљу повећања саобраћаја овом реком на којој је Споразумом Србије и Мађарске из 2017. пловидба отворена за бродове свих држава", наведено је у саопшењу.

         Додаје се да је повећање пропусне моћи преводнице истовремено и услов за реализацију заједничке иницијативе две земље да се река Тиса укључи у систем Европских коридора, односно ТЕН-Т мрежу.

         Орбан: Централна Европа успела

            да се одбрани од миграција

         Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да су земље централне Европе успеле да "сачувају идентитет" и одбране се од миграната.

         "Успели смо да се одбранимо, успели смо да у овај регион не дођу они које не желимо овде да видимо", рекао је Орбан у Суботици на конференцији с премијерком Србије Аном Брнабић.

         Према његовим речима, многе земље западне Европе имају значајне муслиманске заједнице и да ће начин на који буде уређен њихов суживот са "аутохтоним становништвом" у великој мери одредити даље токове будућности Европе.

         Орбан је навео да је ЕУ сада много мање угрожена миграцијама преко Балкана, а да тренутно главни проблем представља северна Африка.

         Мађарски премијер је навео да је став његове владе према миграцијама "строг, али не и бездушан".

         "Мађарска има програм достављања помоћи тамо где је проблем настао, уместо да проблеми долазе код нас", навео је Орбан, и додао да верује да ће се исправност таквог става потврдити на изборима за Европски парламент.

         Орбан се захвалио Србији на "великодушности" јер је Београд прихватио изградњу ограде на мађарској граници 2015. године.

         "Србија је имала користи од ограде јер ако мигранти виде да не могу даље преко Србије онда ће их мање долазити", изјавио је мађарски лидер.

         Он је миграциону политику назвао "заједничким успехом после заједничког размишљања".

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари