Брнабић: важна су нам уверавања ЕУ да ће се приштинске царине вратити у нормалу

„ВАЖНО ЈЕ ДА СЕ НАСТАВИ ДИЈАЛОГ, АЛИ ТО НИЈЕ МОГУЋЕ СА ПРАЗНОМ СТОЛИЦОМ ИСПРЕД СЕБЕ“

          ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић очекује да ће се привремене институције у Приштини уразумити и повући меру о већим царинама на производе из Србије, јер је то јасно кршење ЦЕФТА протокола, Споразума о стабилизацији и придуживању и свих уговора о регионалном повезивању.

         Брнабић се захвалила ЕУ на реакцији, јер је, каже, Брисел овај пут експедитивно и прилично јасно и директно реаговао.

         Упитана о најављеном састанку Александра Вучића и Хашима Тачија сутра у Бриселу, Брнабић је рекла да Београд није био сигуран да ће се дијалог наставити због мера Приштине.

         „Важна су нам уверавања ЕУ да ће се то вратити у нормалу да би се наставио дијалог”, подвукла је премијерка, преноси Танјуг.

         Указала је да је важно да се дијалог настави, али да се не може причати у празно, са празном столицом испред себе.

         Како је рекла, сваки пут када се помене дијалог, деси се једнострани инцидент Приштине, којим се доводи у питање њихова спремност да учествују у дијалогу и да се он настави.

         Упитана о евентуалним контра мерама Београда, Брнабић је поручила да у овом тренутку не би говорила о томе.

         Не бих у овом тренутку говорила о контра мерама и надам се да ће се они уразумити и вратити на оно што су обавезе и договори у складу са свим међународним правилима игре”, рекла је Брнабић новинарима у Београду.    

         Фабрици: То није у складу ни

              са Цефта споразумом

           ШЕФ Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да се ЕУ противи мери Пришине која је повећала царине на увоз српских производа.

           Фабрици је истакао да је ЕУ затражила појашњења у вези са мерама Приштине.

          „То је нешто чему се ми противимо, јер није у складу са Цефта споразумом и Споразумом о стаблизацији и придруживању”, рекао је Фарбици новинарима у Београду.

          Навео је и да ће то питање бити покренуто и на сутрашњем састанку председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија у Бриселу, у наставку дијалога Београда и Приштине.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари