Брнабић: Потребно много мудрости и храбрости да српски народ не живи како га ветрови носе

ГОВОРИЛА У БАЊАЛУЦИ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

* Подсетила на велику истину коју је пре више од 100 година рекао српски политичар и председник Владе Србије Стојан Новаковић да `живот народни не сме да тече како га носе ветрови`. Па нагласила: „И данас живимо у веома комплексним временима када је опет потребно пажњу поклонити Новаковићевој реченици да би наш народ живео како како сам жели и треба да живи

* „Надам се – додала је - да су прошла времена у којима су министарства силе била министарства војске и полиције. У 21. веку министарства силе за паметне земље су министарства образовања и културе. Овакав приступ је једна од драгоцених наслеђених тековина нашег часног пута кроз историју који су утабали Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, а ојачали Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић

___________________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас на свечаној академији, која се поводом Дана Републике - 9. јануара одржава у Бањалуци, да је потребно много политичке мудрости и храбрости да српски народ не би живио како га ветрови носе, него како сам жели да живи у миру, стабилности, слободи и независан у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

         Пожелевши у име Владе и у име Србије срећан Дан Републике, Брнабићева је подсетила на, како је истакла, велику истину коју је пре више од 100 година рекао српски политичар и председник Владе Србије Стојан Новаковић.

         "Он је рекао да `живот народни не сме да тече како га носе ветрови`. На овим нашим просторима ти ветрови и са Истока и са Запада су увек били посебно снажни, никада наивни и некако су се баш овде увек сударали и преламали. За нас данас нема боље опомене од ове реченице и од наше прошлости", нагласила је Брнабићева.

         Она је напоменула да какви год ветрови били на овим просторима, грађанима су потребни мир, стабилност, слобода и независност у доношењу одлука у односу на сопствене најбоље интересе.

         "То је на овим просторима, такође, увек било посебно тешко. И данас живимо у веома комплексним временима када је опет потребно пажњу поклонити Новаковићевој реченици и када нам заједно треба много политичке мудрости и храбрости да наш народ не би живео како га ветрови носе, него како сам жели и треба да живи", каже Брнабићева.

         Председник Владе Србије је истакла да садашњост показује да је могуће бити раздвојен границама, а остати нераздељив и јединствен у заједничком покушају да последице тешке прошлости што успешније и брже буду исцељене и створени услови за миран и нормалан заједнички живот у овом делу Европе.

         "Само мир и стабилност ће омогућити да у будућности у целом нашем региону сви грађани, без обзира на њихову националност и веру, живе слободније, срећније и заклоњеније од свих ветрова. Управо са тим циљем и због нашег заједничког интереса, Србија ће мудро и стрпљиво поштовати своје међународне обавезе, овде првенствено мислим на Дејтонски мировни споразум, не губећи притом осећај за неопходну меру правде, независности и слободе коју ви овде у Републици Српској уживате", истакла је Брнабићева.

         За разлику од неких, поручила је она, за Србију су важни историјски договори.

         "Међународно право за нас није само мртво слово на папиру и није нам тешко и никада нам неће бити тешко да, поштујући друге, останемо верни самима себи и оном што смо наследили из претходних времена", рекла је Брнабићева.

         Према њеним речима, Србија ће поштовати сваку одлуку коју консензусом донесу три конститутивна народа у БиХ, али ће увек посебно бринути за грађане Српске.

         "То је сасвим природно. Наша љубав и брига према Републици Српској не значи мржњу и небригу према БиХ нити ће икада то значити. Напротив, чини ми се да мостови и путеви које градимо ка Српској јесу мостови и путеви и према БиХ. Влада Србије ће наставити да гради нове и оснажује постојеће", нагласила је председник Владе Србије.

         Она је додала да ће се посебно бавити оснаживањем специјалних веза између Српске и Србије кроз јачање сарадње у области културе и образовања.

         "Надам се да су прошла времена у којима су министарства силе била министарства војске и полиције. У 21. веку министарства силе за паметне земље су министарства образовања и културе. Овакав приступ је једна од драгоцених наслеђених тековина нашег часног пута кроз историју који су утабали Доситеј Обрадовић и Вук Караџић, а ојачали Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић", рекла је Брнабићева.

          Истичући да су поносни на те тековине, Брнабићева је закључила да ће Србија на њима и на конкретној подршци пројектима који значе квалитетнији живот грађана у Републици Српској базирати однос према Српској, а он ће значити подржавање, помагање и оснаживање.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари