Брнабић: Нема разговора о захтеву да Албанци с југа Србије добију косовски пасош

ИСТО РЕКЛА И ЗА ЗАХТЕВЕ ДА СЕ „ПРЕШЕВСКА ДОЛИНА“ УЈЕДИНИ СА „КОСОВОМ“

        ПРЕДСЕДНИЦА Владе Ана Брнабић изјавила је да Европска унија види Србију као искреног и одговорног партнера и као кандадата за нови талас проширења.

        Брнабић каже да јој је било важно да њена прва званична посета на месту председнице владе Републике Србије буде управо Бриселу како би се дао јасан сигнал да су европске интеграције највећи приоритет у политици Србије.

        „Напори Републике Србије су у потпуности препознати у Бриселу. На Србију се рачуна као на искреног и одговорног партнера у евроинтеграцијама и све што чујем јесте да је Србија кандидат на кога се озбиљно рачуна за нови талас проширења”, поручила је Брнабић из Брисела где се налази у дводневној посети.

        Премијерка Србије наглашава важност чињенице да у Европском парламенту и Европској комисији као и међу највишим европским званичницима постоји велико интересовање за њену посету и Србију.

        Она је најавила долазак председника Европског парламента Антонија Тајанија у Србију почетком следеће године и захвалила се комесару за преговоре о проширењу Јоханесу Хану на датој пуној подршци Србији, њеним евроинтеграцима и иницијативи председника Александра Вучића о спровођењу унутрашњег дијалога о Косову.

        До краја посете Бриселу Ана Брнабић би требало да се састане са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером и шефицом ЕУ дипломатије Федериком Могерини. 

        Брнабић је изјавила да на састанку Савета националних мањина није било речи о поруци с Косова да би Албанци с југа Србије могли да добију косовски пасош и држављанство, јер, како је објаснила таква идеја није у складу с Уставом Србије.

        „Нисмо разговарали о томе и нећемо разговарати, јер то нису теме разговора. Теме се тичу институционалних механизама у складу са Уставом и законима Србија, а то никако није у складу са Уставом и законима и самим тим није отворено за дебату”, рекла је Брнабић.

        А поводом изјаве да Прешевска долина тражи уједињење с Косовом по угледу на Каталонију, премијерка је рекла да то није „отворено за дебату”.

        Косовски премијер Рамуш Харадинај рекао је раније да би Албанци који живе у општинама на југу Србије могли да добију косовски пасош и држављанство, а председник Србије Александар Вучић то је прокоментарисао речима: „Не знам шта би они радили с косовским пасошем. Са тим пасошем далеко ће да догурају”.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари