Бригада од 1.000 људи да тражи корупцију у власти, полицији, тужилаштву и судству

ДА ЛИ БИ СЕ НАШЛО ОВОЛИКО

СПРЕМНИХ ДА НОСИ ГЛАВУ У ТОРБИ?

Чедомир Чупић

  • У оквиру Агенције за борбу против корупције треба формирати посебан истражни орган од око 1.000 људи који би имали овлашћења да истражују полицију, тужилаштво и судство, а потом, уз прикупљене јасне доказе о постојању корупције предају у редовно процесуирање, иницирао функционер Агенције Чедомир Чупић
  • Члан Савета за борбу против корупције Данило Шуковић: индекс перцепције корупције је у време владе Марјановића био 1,3, а данас - десет година касније - 3,5

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Државни секретар у Министарству финансија Србије Горан Радосављевић најавио је да ће, највероватније, следеће недеље почети расправа о Нацрту измена и допуна Закона о јавним набавкама, указујући да су нетачне тврдње да ће бити укинута Управа за јавне набавке.

        Радосављевић је истакао и да су му у Бриселу, одакле је дошао у уторак, указали да сама Унија припрема измене директива које се тичу поступка јавних набавки, које би требало да ступе на снагу од 2013. године.

        Изменама закона предвиђа се повећање транспарентности поступка јавних набавки, њихово објављивање на интернет порталу и у Службеном гласнику, али и реформа и јачање институција, као што је Комисија за заштиту права понуђача, рекао је Радосављевић.

        Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић заложио се да се Агенцији додају и истражне и извршне надлежности.

        Према његовим речима, то би значило да се у оквиру Агенције формира посебан истражни орган од око 1.000 људи који би имали овлашћења да истражују полицију, тужилаштво и судство, а потом, уз прикупљене јасне доказе о постојању корупције, случајеве предају у редовно процесуирање.

        Чупић је поновио и своју ранију идеју да би требало усвојити Закон о пореклу имовине и зауставити „побочну“ корупцију, наводећи да се око 30 одсто новчане масе налази „ван папира“ и било какве контроле.

        Члан Савета за борбу против корупције Данило Шуковић поздравио је идеју да се усвоји Закон о пореклу имовине, али је истакао да Србија има проблем што није извршена лустрација.

        Према његовим речима, они људи који су саветовали Мирка Марјановића, данас саветују Мирка Цветковића.

        Индекс перцепције корупције је у време владе Марјановића био 1,3, а десет година касније 3,5, рекао је Шуковић и истакао да се није много напредовало и да сваки индекс испод четири говори о ендемској корупцији у друштву.

        Шуковић је навео пример и шведског произвођача намештаја ИКЕА, која десет година не може да на транспарентан начин купи земљиште у Србији.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари