„Боље да се бранимо барикадама него оружаним отпором”

 ГЛАС РУСИЈЕ

КФОР СЕ ПРИПРЕМА ЗА УКЛАЊАЊЕ БАРИКАДА?

„Jазавац”

  • На летке Кфора Срби одговорили лецима на којима, између осталог, пише да барикаде изражавају незадовољство српског народа због Јариња и Брњака и непоштовања резолуције 1244 

     KАО одговор на летке које су припадници Кфора избацили из хеликоптера са порукама за Србе на барикадама, грађани севера Косова штампали су своје летке са порукама за Кфор.

     Кфор пише да барикаде на путевима представљају опасност за све у ванредним ситуацијама, јер помоћ неће бити у стању да допре до оних којима је потребна, и да је у складу са резолуцијом 1244 СБ УН Кфор одговоран за поновно обезбеђивање слободе кретања.

     Са друге стране на лецима које су Срби слали припадницима Кфора, између осталог, пише да блокада представља незадовољство српског народа због постављања цариника и непоштовања Резолуције 1244 УН. Боље је бранити се блокадама и барикадама него оружаним отпором. А, Ви, господо из Кфора, размислите да ли смо у праву, поручују Срби са барикада.

     Изгледа да Кфор са своје стране врши логистичке припреме за уклањање барикада јер је одлучено да немачка војска упути на Косово два инжењеријска оклопна возила типа "јазавац" и два водена топа, који би требало да буду коришћени за разбијање демонстрација и за уклањање барикада.

     Састав Кфора појачан је резервним немачко-аутријским контингентом у којем је 550 немачких војника, а укупном саставу Кфора сада има 1.400 припадника немачких оружаних снага.

     Представници Срба и Кфора договорили су се у понедељак да се војници Кфора склоне са пута Косовска Митровица-Зубин Поток, у селу Јагњеница, где су покушали да поставе контролни пункт и контролишу возила која пролазе. Након што су их блокирали локални Срби, Кфор се повукао са тог дела пута, али је остао на правцу ка албанском селу Чабра.

     Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је новинарима изјавио да ће мештани поштовати договорено, али да се Кфору не може увек веровати, јер договор може да важи само до следеће команде коју они добију из централе.

     Грађани на барикадама на прелазу Јариње одлучили су да свако вече приређују нови културно-уметнички перформанс. Након наступа локалне фолклорне групе, планирано је одржавање спортских активности, а затим књижевно вече.

     Оваквим активностима, како су објаснили организатори, Срби са барикада желе да покажу припадницима Кфора културно богатство српског народа, али и то да живот, и поред тешке ситуације, тече даље.

     Игор Гојковић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари