БНВ би да наметне сарајевско виђење појмова Бошњаци, босанчица, Црква босанска и Санџак

МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ ПРЕДЛОЖЕНО ДА НЕ ОДОБРИ ШТАМПАЊЕ 52 УЏБЕНИКА НА „БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ“

  • Наставу на босанском језику тренутно похађа 14.545 предшколаца и ученика основних и средњих школа у Санџаку, што је око 86 одсто деце школског узраста бошњачке националности. Ученици осмог разреда који похађају наставу на босанском језику ове године ће први пут полагати завршни испит на матерњем језику

        БОШЊАЧКО национално веће (БНВ) неће никада прихватити уџбенике у којима се не налазе садржаји који су сама бит бошњачког националног идентитета у Санџаку, саопштено је данас из тог већа.

        У саопштењу се наводи да Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Завод за унапређење образовања и васпитања оспоравају да се у уџбеницима на босанском језику нађу појмови Бошњаци, босанчица, Црква босанска и Санџак на начин на који их третирају научно утврђене чињенице у бошњачкој историографији и културологији.

        „Аутори уџбеника који се користе у настави на босанском језику су наставници и професори са вишегодишњим искуством, универзитетски професори који предају на универзитетима у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, те изузетни познаваоци методике и дидактике наставе. Рукописи уџбеника који се оспоравају спадају у групу недостајућих уџбеника који су, као и сви остали, изузетно високог квалитета, међутим у њима су једино спорни садржаји који чине темељ бошњачког националног идентитета“, наводи се у саопштењу.

        Додају да се у настави на босанском језику тренутно користи 229 одобрених уџбеника, који су ауторски или преводи уџбеника из општеобразовних предмета, а одобрени су и план уџбеника за наставу на босанском језику и образовни стандарди за босански језик за основну школу.

        „На више домаћих и међународних скупова пројекат имплементације наставе на босанском језику у Санџаку је од стране релевантних стручњака оцењен као један од најефикаснијих и најуспешнијих мањинских подухвата у Југоисточној Европи“, тврде у БНВ.

        Завод за унапређење образовања и васпитања раније је предложио Министарству просвете да не одобри штампање 52 уџбеника за наставу на босанском језику.

        У тој установи су медијима раније рекли да се они баве само научно утврђеним чињеницама, а да „грешке брзо могу бити исправљене“.

        Наставу на босанском језику тренутно похађа 14.545 предшколаца и ученика основних и средњих школа у Санџаку, што је око 86 одсто деце школског узраста бошњачке националности.

        Ученици осмог разреда који похађају наставу на босанском језику ове године ће први пут полагати завршни испит на матерњем језику.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари