Амбасадор Србије: Надам се да ће се расељени вратити и да ће Дрвар бити српски град као што је увек и био

ПО ОДЛУЦИ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ ОТВОРЕНА КОНЗУЛАРНА КАНЦЕЛАРИЈЕ СРБИЈЕ У ДРВАРУ

* Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко ОДАЛОВИЋ: Главна порука која се шаље отварањем канцеларије у Дрвару јесте да је Србија са српским народом на тим просторима и да у Србији имају своју матицу

________________________________________________________________________

           ГЕНЕРАЛНИ секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић поручио је на отварању Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару да је присуство Србије у тој општини најдиректнија веза и спона матице са српским народом који живи на тим просторима.

           Одаловић је рекао да је главна порука која се шаље отварањем канцеларије у Дрвару да је Србија са српским народом на тим просторима и да у Србији имају своју матицу.

           “Ова канцеларија је у функцији приближавања нас њима и њих нама”, рекао је Одаловић.

           Он је рекао да ће канцеларија осим административних послова, што је у основи њеног посла, служити и за економску, културну и сваку другу сарадњу Србије са српским народом на том простору.

           Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић рекао је да ће Канцеларија бити у функцији повезивања Срба који живе у БиХ са матицом Србијом.

           “Надам се да ће се расељена лица вратити и да ће у перспективи Дрвар бити српски град као што је увек и био”, истакао је он.

           Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је да је отварање Канцеларије конзулата Србије у Дрвару још један од доказа да је останак и опстанак српског народа на том простору загарантован.

           Она је додала да је поносна што је Дрвар као најзападнија и најбројнија српска повратничка општина од данас и званично место окупљања српског народа.

           “Ово је наша кућа, ово је била, јесте и биће наша заједничка матица”, поручила је Рунићева.

           Бивши начелник општине Дрвар Горан Броћета, који је данас први грађанин који је у новоотвореној Канцеларији Конзулата Србије у Дрвару предао захтев за двојно држављанство Србије, рекао је да је отварање канцеларије значајно за српско становништво Дрвара и околних општина, изражавајући захвалност за њено отварање председнику Србије Александру Вучићу и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику.

           Броћета је додао да канцеларија представља директну везу Срба који живе у Федерацији БиХ са Србијом.

           Отварању су присуствовали и начелници општина Босански Петровац Дејан Прошић, Босанског Грахова Милорад Глигић, Гламоча Небојша Радивојиша и Источног Дрвара Милка Иванковић, те представници канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, Конзулата Србије из Бањалуке и Требиња и министри у Влади из Ливањског кантона.

           Одлуку о отварању Конзуларне канцеларије са седиштем у Дрвару донела је Влада Србије.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари