2008: свако 14. дете у беди, 2011: свако 8. дете у беди!

АЛАРМАНТНО:

СИРОМАШЕЊЕ СРБИЈЕ СВЕ ВИШЕ ПОГАЂА ДЕЦУ

  • Око 140.000 деце живи испод линије сиромаштва, а од 48.000 корисника народних кухиња - око 6.200 су деца
  • Две трећине деце од три до 14 година трпи неки облик физичког или психичког насиља

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар рада и социјалне политике Србије Расим Љајић упозорио је да у Србији порастао број сиромашне деце и да сада око 140.000 деце живи испод линије сиромаштва.

        Љајић је на отварању Дечије недеље рекао да број сиромашне деце од 2008. године расте дупло брже него у општој популацији.

        Подаци показују да ове године свако осмо дете живи испод линије сиромаштва, док је 2008. године свако 14. дете живело испод те линије, истакао је Љајић.

        Према Љајићевим речима, од 48.000 корисника народних кухиња око 6.200 су деца.

        "То су алармантни подаци, али су они одраз наше економске и социјалне стварности", рекао је Љајић.

        Љајић је подсетио да је Влада Србије, као меру борбе против сиромаштва, издвојила 39 милијарди динара као помоћ најугроженијој деци и породицама, што је максимум у датим околностима.

        "Да ли је могло више? Могло је, али није било финансијских могућности", истакао је он.

        Љајић је рекао да је повећан број деце која иду у предшколско са 30 на 44 одсто, али је и даље проблем са одласком у предшколско сеоске, сиромашне и ромске деце.

        Према његовим речима, значајан је напредак постигнут и у унапређивању здравствене заштите деце, али забрињава што је смртност ромске деце двоструко већа у односу на општу популацију.

        Проблем је насиље над децом, упозорио је Љајић, и истакао да две трећине деце од три до 14 година трпи неки облик физичког или психичког насиља.

        Љајић је рекао да је направљен значајан нормативни напредак у овој области, али је потребно да се закони и стратегије примењују у пракси.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари